Centrala nucleară de la Cernavodă revine la capacitate maximă, după resincronizarea cu întârziere de 5 zile a unității 1, care s-a aflat în revizie

Centrala nucleară de la Cernavodă revine la capacitate maximă, după resincronizarea cu întârziere de 5 zile a unității 1, care s-a aflat în revizie
Profit.ro
Profit.ro
scris duminică, 11:09

Unitatea 1 a CNE Cernavodă, intrată în revizie în urmă cu peste o lună, pe 16 mai a fost resincronizată la Sistemul Energetic Național sâmbătă după-amiaza în urma finalizării lucrărilor aferente opririi planificate. Repornirea sa fusese inițial programată pentru 25 iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De ce este important În perioada în care unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost indisponibilă, prețurile pe piața spot din România au bătut record după record.

Marți, a fost înregistrat cel mai ridicat preț mediu zilnic, de peste 1.000 lei sau 200 euro pe MWh sau 200 euro, și cel mai mare preț orar, de peste 2000 de lei sau 400 de euro/MWh.

Nuclearelectrica efectuează o dată la doi ani revizii la fiecare unitate.

Potrivit Nuclearelectrica, în perioada opririi planificate s-au efectuat activități din următoarele programe: programul de mentenanță preventivă; programul de mentenanță corectivă; programul de inspecții; programul de testări obligatorii pe perioada opririlor planificate; programul de implementare modificări de proiect.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național, pe o perioadă de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Nuclearelectrica este listată la bursă și controlată de statul român, care deține 82,49% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
cernavoda
unitate 1
revizie