OMV Petrom va investi aproximativ 60 de milioane de euro pentru o nouă unitate, de convertire a gazului petrol lichefiat în benzină ce va fi construită în cadrul rafinăriei Petrobrazi, bazată pe tehnologia inovativă Poli-combustibili (Polyfuels), dezvoltată de compania franceză Axens.
Noua unitate, care va deveni complet operațională la începutul anului 2019, permite ca o parte din producția de componente GPL de până la 50.000 de tone, să fie convertită în benzină și distilate medii, folosind un proces catalitic.
Capacitatea totală a rafinăriei va rămâne de 4,5 milioane de tone/an.
“Implementarea proiectului Poli-combustibili, care folosește tehnologii inovative pentru a crește producția de benzină și motorină, ne va oferi un avantaj competitiv determinat de creșterea producției cu valoare adăugată ridicată (produse albe) și o structură mai flexibilă a producției”, a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Downstream Oil, potrivit unui comunicat OMV Petrom.
Noua unitate se bazează pe procesul inovativ Polyfuel®, o tehnologie dezvoltată de Axens, pe baza a 50 de ani de experiență comercială în domeniul conversiei olefinelor în combustibili, și fiind cunoscută ca fiind sigură și curată.
Proiectul implică construirea a trei reactoare principale, mai multe adsorbante, coloane și pompe. Datorită selecției corespunzătoare a echipamentelor de bază și a schimbătoarelor de căldură, unitatea este proiectată pentru o eficiență energetică ridicată. Lucrările de construcție sunt programate să înceapă în 2017, urmând ca unitatea să devină complet operațională la începutul anului 2019.
După privatizare (2005-2016), investițiile la rafinăria Petrobrazi au însumat 1,2 miliarde euro, din care circa 600 milioane euro au fost investiți pentru programul de modernizare care s-a desfășurat în perioada 2010-2014.
Cu o capacitate de rafinare de 4,5 mil. tone anual, Petrobrazi poate procesa întreaga producție de țiței a OMV Petrom din România. Rafinăria Petrobrazi are în prezent un Indice Nelson de 11,5, cel mai mare din regiune, fiind capabilă să proceseze o gama variată de țiței.