Prețul petrolului ar putea urca la 70 dolari pe baril până la finalul anului, potrivit unui scenariu optimist al analiștilor Citigroup, bazat pe recuperarea rapidă din ultimul an, când cotațiile aurului negru au crescut cu peste două treimi. La extrema cealaltă, analiștii ABN Amro avertizează că barilul de petrol s-ar putea ieftini la 30 dolari dacă OPEC nu prelungește acordul în privința reducerii producției.
“Citi își menține estimarea pozitivă pentru 2017, atât în ceea ce privește petrolul, cât și cuprul. Până la finele anului, barilul de Brent ar putea atinge un preț (aproximativ) de 70 dolari, iar cuprul LME s-ar putea tranzacționa la 7.000 dolari/tonă“, spun analiștii Citigroup, marți, într-o notă pentru clienți citată de MarketWatch.
În ambele cazuri, multinaționala americană citează “procesul rapid de reechilibrare” care a avut loc în ultimul an. Prețul petrolului a crescut cu peste 60% în ultimele 12 luni, de la circa 34 dolari/baril la peste 56 dolari/baril în prezent. În același interval, cotațiile cuprului pe bursa de metale din Londra (LME) au avansat cu o treime, de la 4.560 dolari/tonă la aproximativ 6.000 dolari/tonă.
CITEȘTE ȘI Previziuni Goldman Sachs pentru 2017: Randamente "ușor mai mari", petrolul la 60 dolari și euro la paritate cu dolarulAnaliștii Citigroup nu sunt singurii care văd barilul de petrol la 70 dolari în acest an. Phil Flynn, senior analist la PRICE Futures Group, estimează un preț de 73 dolari pentru barilul WTI și de 71 dolari pentru Brent în 2017, în principal pe fondul înțelegerii dintre OPEC și alți exportatori majori, în frunte cu Rusia.
“Vedem nu doar un grad de conformare istoric la nivelul OPEC în ceea ce privește reducerea producției, dar ne așteptăm ca cererea globală să depășească estimările”, potrivit lui Flynn.
Acordul prin care OPEC și Rusia s-au angajat să reducă producția zilnică de petrol cu circa 1,8 milioane barili timp de șase luni stă și la baza proiecțiilor ABN Amro, însă banca olandeză avertizează că, în lipsa prelungirii acestuia dincolo de jumătatea anului, prețul petrolului s-ar putea prăbuși la 30 dolari/baril, nivel la care se tranzacționa în ianuarie-februarie 2016.
CITEȘTE ȘI Țițeiul Brent își schimbă structura. Nici în prezent nu se știe ce sortiment va fi utilizat la calculul viitoarelor redevențe: Brent sau Ural“Prețurile ar putea reveni foarte ușor la 30 dolari pe baril”, a spus pentru Bloomberg Hans van Cleef, senior analist pe energie al ABN Amro.
Cotațiile petrolului sunt în scădere miercuri, după ce ieri au crescut cu peste 1%, în urma comentariilor secretarului general al OPEC, care a declarat că membrii cartelului s-au conformat în proporție de peste 90% cu prevederile acordului. OPEC va organiza o reuniune pe 25 mai pentru a analiza o eventuală extindere a înțelegerii.
În jurul orei 14:50, petrolul Brent cu livrare în aprilie se tranzacționa la 56,31 dolari, cu 0,6% sub referință, în timp ce barilul de WTI era cotat la 53,94 dolari, în coborâre cu 0,7%. Pe parcursul dimineții, petrolul WTI a urcat la 54,52 dolari, cea mai ridicată valoare din ultimele 19 luni.