CE: România a făcut progrese semnificative în liberalizarea pieței gazelor, însă piața rămâne concentrată

CE: România a făcut progrese semnificative în liberalizarea pieței gazelor, însă piața rămâne concentrată
scris 22 feb 2017

România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește liberalizarea pieței gazelor, însă piața angro rămâne extrem de concentrată, 75% din aceasta fiind deținută de doar 3 jucători, este arătat în Raportul de țară publicat miercuri de Comisia Europeană.

În pofida progreselor înregistrate, concurența de pe piața furnizării de gaze întâmpină încă dificultăți. Obligativitatea ca producătorii și furnizorii de gaze să facă tranzacții pe platformele centralizate, ca și eliminarea prețului fix plătit producătorilor de gaze (măsură care se va aplica de la 1 aprilie 2017), va conduce la creșterea lichidității în piață și va îmbunătăți semnalele legate de preț, se precizează în raport.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru majorarea lichidității pieței gazelor, este necesară adoptarea de reguli de piață europene suplimentare și să-și majoreze interconectivitatea trans-frontalieră, capitol la care CE consideră că România a rămas restantă.

“România nu este integrată în totalitate în piața energetică UE. În 2016, capacitatea de interconectare pe partea de energie electrică era de 7%, sub ținta de 10% pentru 2020. Modernizarea liniilor electrice interne și a rețelei învechite se face lent. Pentru a atinge ținta de 10% pentru 2020, România trebuie să implementeze noi proiecte de interes comun și să modernizeze șase linii electrice interne', susține CE.

Proprietari de mașini și case din zona protestelor riscă să fi plătit asigurări de mii de euro degeaba. Printre ei, patroni de restaurante de lux, bănci, firme și muzee CITEȘTE ȘI Proprietari de mașini și case din zona protestelor riscă să fi plătit asigurări de mii de euro degeaba. Printre ei, patroni de restaurante de lux, bănci, firme și muzee

Dezvoltarea rețelei de transport al gazelor Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) va facilita accesul la gazele care vor sosi în Grecia din regiunea caspică prin conducta Trans-Adriatică (TAP).

“Astfel va crește va crește securitatea în aprovizionare și diversificarea surselor de gaze în regiunea sud-estică a Uniunii Europene', se precizează în raport.

Și Guvernul României este preocupat de concentrarea de la nivelul producției de gaze, însă din alte motive. Potrivit Strategiei Energetice publicată în luna noiembrie, faptul că peste 95% din producția internă de gaze naturale este asigurată de doar doi producători, Romgaz și OMV Petrom, constituie o "vulnerabilitate de securitate", având în vedere caracterul închis al piețelor de furnizare, care face ca eventuala reziliere a unor contracte cu volume mari încheiate cu furnizorii să perturbe activitatea celor două companii.

"În prezent, peste 95% din producția națională de gaze provine de la doi mari participanți la piață, fapt ce constituie o vulnerabilitate de securitate, dat fiind caracterul închis al piețelor de furnizare. Rezilierea unui contract de producție internă cu volume mari poate perturba activitatea producătorului", se menționează în documentul citat.

În primăvară, Romgaz a pierdut două contracte majore de livrare de gaze naturale, respectiv cu grupul german E.ON, care obținuse un preț mai mic de la gigantul rus Gazprom, și cu cel mai mare producător de energie termică din România, Electrocentrale București (ELCEN), după o ofertă mai bună din partea OMV Petrom. Ca urmare, conducerea Romgaz a elaborat un al doilea proiect de buget pe 2016, în care principalii indicatori au fost ajustați drastic în scădere față de prima variantă, care i-a fost respinsă de Guvern pentru necorelare între venituri și cheltuieli. Între timp, Romgaz a semnat un nou contract cu E.ON și a semnat un acord cu Primăria Capitalei pentru ca aceasta să achite livrările de gaze pentru ELCEN, intrat între timp în insolvență.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
gaze
energie
ce