Comisia Europeană, despre prețul fix la RCA: Încalcă regulile europene și normele Solvency II, agravează problemele pieței asigurărilor

Comisia Europeană, despre prețul fix la RCA: Încalcă regulile europene și normele Solvency II, agravează problemele pieței asigurărilor
scris 22 feb 2017

Plafonarea prin lege a prețurilor RCA încalcă regulile europene și prevederile Solvency II, standardul de analiză a solvabilității adoptat și de România la începutul lui 2016, atenționează Comisia Europeană în ultimul raport de țară asupra României. Potrivit CE, această măsură nu face decât să agraveze starea pieței de asigurări și să pună presiune, pe termen scurt, asupra afacerilor desfășurate de asigurători.  

Poziția Comisiei Europene vine să confirme mesajele transmise de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), dar și de Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări(UNSICAR), reprezentanta brokerilor.

Urmărește-ne și pe Google News

De altfel, UNSAR a formulat, anul trecut, și o scrisoare către CE prin care atrăgea atenția asupra efectelor negative ale plafonării tarifelor. Și UNSICAR, prin organizașia BIPAR la care este afiliată, a informat CE în același sens. Comisia a și răspuns solicitărilor și a transmis Guvernului României mai multe întrebări în legătură cu ordonanța 54/2016 care plafonează tarifele maxime pentru RCA.

EXCLUSIV Bulgarii care vor să vândă RCA în România mai fac un pas important. Autoritatea financiară din Bulgaria confirmă, oficial, solvabilitatea DallBogg CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bulgarii care vor să vândă RCA în România mai fac un pas important. Autoritatea financiară din Bulgaria confirmă, oficial, solvabilitatea DallBogg

Termenul până la care autoritățile ar fi trebuit să răspundă a expirat. 

În septembrie 2016, la presiunile organizațiilor de transportatori, Guvernul a decis de comun acord cu ASF și Consiliul Concurenței să introduce un plafon maxim pentru prețurile RCA.

Măsura a venit ca urmare a unor creșteri substanțiale de preț, după falimentele Astra și Carpatica Asig.

Plafonare nu a ajutat foarte mult șoferii neprofesioniști, după cum a explicat Profit.ro, dar va aduce cel mai probabil pierderi firmelor de asigurare și, mai ales, brokerilor, care au ajuns să încaseze cee mai mici comisioane din ultimii 10 ani.

În prezent, pe piața locală, rămasă într-o stare de semimonopol ca urmare a dispariției celor mai mai asigurători RCA, intenționează să intre patru firme noi. Două dintre ele au deja licență (Grawe și Ergo) iar alte două așteaptă avizul pentru a intra în baza pașaportului european (Dallbogg și Leaseplan Insurance).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
pret rca
plafon rca