Ce producători de energie verde și-au făcut "cooperative" de tranzacționare pentru a-și vinde producția la comun pe OPCOM

Ce producători de energie verde și-au făcut "cooperative" de tranzacționare pentru a-și vinde producția la comun pe OPCOM
scris 29 apr 2020

Până în prezent, entitățile componente a două grupuri de firme active în producția de energie regenerabilă au profitat de o modificare legislativă intrată în vigoare în urmă cu aproape 2 ani, care a permis operatorilor de parcuri eoliene, centrale fotovoltaice și alte instalații de producție de energie verde să se asocieze pentru a efectua, prin lideri desemnați, tranzacții în mod agregat pe piețele angro de electricitate administrate de OPCOM.

"Prin derogare de la prevederile art. 23 alin. (1) și ale art. 28 lit. b) și c) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, 2 sau mai mulți producători de energie din surse regenerabile, indiferent de tehnologia folosită, în vederea îmbunătățirii performanțelor financiare și de producție, pot participa pe piețele concurențiale de energie împreună ca o singură entitate agregată, cu respectarea prevederilor Legii concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform reglementărilor ANRE (...)", este modificarea legislativă introdusă în vara anului 2018.

Urmărește-ne și pe Google News

Prevederile din Legea energiei de la care s-a făcut derogare sunt:
"Articolul 23
Funcționarea pieței concurențiale
(1) Tranzacțiile cu energie electrică se desfășoară pe piața concurențială, în mod transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu.
Articolul 28
Obligațiile producătorilor
Producătorii au, în principal, următoarele obligații:
b) în cazul unităților dispecerizabile să oferteze întreaga putere electrică disponibilă pe piața de echilibrare, definită conform reglementărilor emise de autoritatea competentă;
c) să oferteze public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga energie electrică disponibilă."

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bicicleta revine în forță, în condițiile în care Europa vrea să iasă în siguranță din carantină CITEȘTE ȘI Bicicleta revine în forță, în condițiile în care Europa vrea să iasă în siguranță din carantină

Pe piața spot a OPCOM, pentru ziua următoare (PZU), activează o entitate agregată de tranzacționare compusă din firme controlate de gigantul portughez Energias de Portugal (EDP), unul dintre liderii pieței locale de energie eoliană. Acestea sunt Cernavodă Power, Peștera Wind Farm, Sibioara Wind Farm și VS Wind Farm. Cernavodă Power este liderul desemnat al asocierii, responsabil cu efectuarea tranzacțiilor pentru toți membrii entității agregate.

Firmele componente ale entității agregate operează parcuri eoliene cu o putere instalată însumată de 289 MW.

De asemenea, pe piața centralizată pentru energia electrică din surse regenerabile susținută prin certificate verzi acționează ca entitate agregată firmele ce operează parcurile solare deținute de omul de afaceri Augustin Oancea, care controlează grupul Tinmar. Este vorba de companiile Solprim, AMV Solar, Lumina Solar, Mar-Tin Solar Energy și Tinmar Green Energy. Lider al entității este Solprim. 

Entitatea operează centrale fotovoltaice cu o putere instalată totală de 32 MW.

Consilier al Casei Albe: Șomajul din SUA se va apropia de nivelul atins în timpul Marii Depresiuni CITEȘTE ȘI Consilier al Casei Albe: Șomajul din SUA se va apropia de nivelul atins în timpul Marii Depresiuni

Modificarea legislativă care a făcut posibilă organizarea producătorilor de energie verde în entități agregate de tranzacționare a fost justificată la momentul elaborării prin aceea că energia regenerabilă, prin natura ei, este impredictibilă și dependentă de factorul meteo.

"Prin agregarea a doi sau mai mulți producători din surse regenerabile din tehnologii diferite, cantitatea de dezechilibre în sistem scade, iar vânzarea energiei se poate face mai eficient. Obligația producătorilor de energie din surse regenerabile de a vinde energia „în bandă” îi transformă pe aceștia de facto în traderi și crește în mod nejustificat cantitatea de energie vândută/cumpărată în PZU/piața de echilibrare, cu efecte adverse asupra formării prețului. Un producător mic nu are capacitatea de a forma produse standard de unul singur, prin natura mărimii nu poate avea departamente sofisticate de trading, iar în situația actuală el se vede de facto exclus din piața bilaterală de energie electrică", a fost argumentul parlamentarilor inițiatori.

ANRE a adoptat legislația secundară necesară funcționării entităților agregate pe piața de energie în vara anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
entitati agregate energie regenerabila
productie energie regenerabila opcom
certificate verzi energie regenerabila
pret energie regenerabila