Complexul Energetic Oltenia, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 78% din acțiuni, așteaptă ca Guvernul să meargă la Bruxelles pentru a convinge ca activitatea de extracție a lignitului să fie inclusă pe lista sectoarelor economice care pot beneficia de reducerea obligației de a subvenționa producția de energie din surse regenerabile prin achiziția de certificate verzi.
Această intenție a CE Oltenia este exprimată într-un document oficial al companiei, în care se estimează că, în acest fel, Complexul ar face economii financiare de aproape 29 milioane lei pe an.
Astfel, potrivit sursei citate, Complexul Energetic Oltenia își propune să facă demersuri pentru modificarea HG nr. 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, "în urma intervenției Guvernului României la Comisia Europeană pentru completarea Anexei nr. 3 la Decizia CE nr. C (2014) 7287 final din 15.10.2014".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ajutorul de stat instituit de HG-ul din 2014 constă în reducerea cu procente cuprinse înte 40% și 85% a cotei anuale obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile și este destinat marilor consumatori de energie electrică din economia românească. Printre beneficiarii acestui ajutor de stat se numără companii precum Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Silcotub Zalău, Carpat Cement, Rompetrol Rafinare, Linde Gaz, Holcim, OMV Petrom, Azomureș sau Saint Gobain.
Facilitatea a devenit posibilă în urma adoptării în 2014 de către autoritățile de la Bruxelles a unui set de orientări privind ajutoarele de stat în energie și protecția mediului.
"În Anexa nr. 3 la „Orientările privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020”, elaborate de Comisia Europeană, se stabilește Lista sectoarelor eligibile, în temeiul Secțiunii 3.7.2 “Ajutoare sub formă de reduceri ale finanțării sprijinului pentru energia din surse regenerabile”. Potrivit anexei, în domeniul minier, se prevede acordarea ajutorului de stat numai pentru extracția huilei, nu și pentru extracția lignitului. În vederea includerii în Anexa nr. 3, se vor face demersuri către Ministerul Economiei pentru realizarea unor intervenții pe lângă Comisia Europeana, în sensul acordării ajutorului de stat și pentru activitatea de extracție a lignitului", se menționează în documentul CE Oltenia.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Concluzia Consiliului IMM după ce a comparat vechea și noua procedură de TVA: Totul e identic, a fost doar eliminată formal denumirea “Formularul 088”!Calculele companiei arată că, în acest fel, obligația de achiziție s-ar reduce cu 220.000 de certificate verzi pe an. La un preț al acestora de 29 euro/certificat și un curs de schimb de 4,5 lei/euro, rezultă o economie financiară anuală estimată la 28,71 milioane lei.
Deși extracția de huilă este eligibilă, potrivit legislației europene, pentru reducerea obligației de achiziție de certificate verzi, celălalt mare producător român de energie pe bază de cărbune, Complexul Energetic Hunedoara, aflat într-o situație financiară extrem de dificilă, nu beneficiază de acest tip de ajutor de stat. Pentru ambele companii, certificatele verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă constituie costuri extrem de împovărătoare.
Pe de altă parte, reducerile de obligații de achiziție de certificate verzi de care beneficiază marii consumatori industriali nu înseamnă diminuarea sprijinului primit de producătorii de energie regenerabilă, întrucât diferența este compensată prin încărcarea suplimentară a facturilor celorlalți consumatori, casnici și companii mai mici.
CITEȘTE ȘI FOTO Celebrul telefon Nokia 3310 se pregătește să revină pe piață. Cât va costaComplexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, a încheiat și 2016 pe minus, după pierderile-record, de 961 milioane lei, înregistrate în 2015, în condițiile în care cifra de afaceri a scăzut ușor, iar producția de energie s-a diminuat cu 10%, la 13,5 TWh, potrivit datelor transmise de societate la solicitarea News.ro.
Fostul Guvern Cioloș a lăsat pe masă actualului Cabinet Cioloș un proiect de ordonanță de urgență, neadoptat încă, prin care ar urma să se bată în cuie până în 2031, la nivelul de 11,1 euro/MWh consumat (circa 50 lei/MWh, la cursul actual BNR), povara subvențiilor acordate sub formă de certificate verzi producătorilor de energie din surse regenerabile, povară resimțită de consumatorii de curent electric pe facturile lor. Astfel, ar urma să se ia măsuri pentru a menține impactul în facturi la acest nivel, prin ajustarea și regularizarea anuală a numărului de certificate verzi pe care furnizorii de energie electrică sunt obligați să le cumpere și al căror cost este pasat de către aceștia clienților finali, dar și prin modificarea valorii minime și maxime a certificatelor.
Din 2013, autoritățile au început să taie semnificativ din subvențiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub formă de certificate verzi adăugate pe facturile de curent electric ale tuturor consumatorilor de energie electrică din România, pentru a ține sub control prețul final plătit de clienți. Reducerea subvențiilor, cele mai generoase din Europa la debutul schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, a continuat și în anii următori, astfel încât, în prezent, organizațiile profesionale ale industriei se plâng că mulți producători de energie verde nu-și mai pot acoperi costurile și intră în insolvență sau faliment.