KMG International din grupul kazah de stat KazMunayGas, fosta The Rompetrol Group, la care compania chineză CEFC China s-a angajat să preia 51% din acțiuni, vrea să angajeze la București un translator cunoscător al limbilor chineză, rusă și engleză, în perspectiva negocierilor cu statul român privind sechestrul pus de DIICOT în mai anul trecut pe active Rompetrol de peste 2 miliarde dolari, inclusiv pe rafinăria Petromidia, într-un dosar penal privind prejudicierea de către Rompetrol a bugetului de stat al României din 1998 încoace.
Jobul scos la concurs de către Rompetrol este în București, full-time, însă potențialii candidați interesați trebuie să fie dispuși și să călătorească în interes de serviciu.
Postul presupune participarea ca translator la întâlniri și reuniuni, pentru facilitarea discuțiilor, traducerea de documente oficiale și corporative în cele trei limbi menționate, precum și editarea și corectarea de astfel de documente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Candidații trebuie să dețină licență universitară în limbi străine sau domenii similare, să aibă cel puțin 5 ani de experiență ca traducători/translatori, excelentă cunoaștere a limbilor engleză, chineză și rusă, deopotrivă în exprimarea orală și în scris, bună cunoaștere a terminologiei juridice, financare și comerciale, dar și a limbajului colocvial, precum și bună cunoaștere a specificului cultural și lingvistic al celor trei limbi.
Potrivit Constituției, limba de stat a Republicii Kazahstan este cea kazahă, însă legea fundamentală mai prevede că, în instituții de stat și în organele locale de autoadministrare, și limba rusă este folosită în mod oficial, având statut egal cu cel al limbii kazahe.
Jobul a fost scos la concurs pe 7 februarie, iar până în prezent s-au înscris 19 candidați.
Reprezentanții KMG International (KMGI), fostul grup Rompetrol, și cei ai Guvernului român se vor întâlni la discuții „în curând”, pentru a ajunge la o concluzie privind sechestrul pus pe activele Petromidia de către DIICOT, declara, pe 4 februarie, pentru News.ro, Cătălin Dumitru, vicepreședinte senior al KMG International. Dumitru a fost numit vineri președinte al Consiliului de administrație al Rompetrol Rafinare, după ce Azamat Zhangulov a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de prim vicepreședinte vânzări și marketing în cadrul KazMunayGas.
CITEȘTE ȘI Riscuri noi pentru RenaultÎn 27 iulie 2016, KazMunayGas a inițiat proceduri legale împotriva României, după ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinăria Petromidia, întrerupând în acest fel planul de vânzare a unei participații de control către o companie chineză. Conform procedurilor, după ce a înștiințat Guvernul, compania kahază încearcă o rezolvare pe cale amiabilă, înainte de a ajunge la ICSID, cea mai importantă instituție în ceea ce privește arbitrajul în domeniul investițiilor.
„Avem promisiuni că în curând ne vom așeza la masa discuțiilor. Mi-aș dori să se termine cât mai rapid, pentru că e vorba de bani foarte mulți de investit în România și este păcat să se piardă aceste oportunități”, a afirmat Dumitru, pentru News.ro. Întreaga activitate a grupului se desfășoară normal, a menționat reprezentantul grupului kazah.
„Este mult spus că Rompetrol va da statul român în judecată. Suntem convinși că autoritățile române, Guvernul, statul român vor găsi o cale deschisă pentru dialog, pentru că este în interesul statului, este în interesul marilor jucători de pe piață să se găsească o soluție. Nu vrem să ne gândim la o astfel de soluție extremă și suntem convinși că nu se va ajunge la o astfel de cale extremă”, a precizat Dumitru.
Fosta conducere a Ministerului Energiei a asigurat compania că dosarul respectiv va fi transmis „cât se poate de clar și de transparent” către noul Executiv, potrivit companiei. „Sperăm ca acum, cu noul Guvern, să se finalizeze discuțiile și să permitem, și noi și statul, fondurilor să intre în România și să putem să ne ducem până la capăt planurile”, a spus reprezentantul KMGI.
CITEȘTE ȘI Murad (FPTR): Dacă Guvernul introduce tichetele de vacanță pentru bugetari, numărul turiștilor poate crește cu 12-13%KMGI pregătește totodată o investiție de circa 110 milioane euro, într-o termocentrală în cogenerare de 100 MW la Năvodari, pe platforma Petromidia. Proiectul ar asigura independența energetică a rafinăriei Petromidia, iar surplusul de energie electrică ar putea fi distribuit în orașul Năvodari. „Pe de o parte, investiția ar ajuta grupul, dar și orașul Năvodari. Totul este să existe stabilitate din punct de vedere fiscal, din punct de vedere legislativ, clarificarea tuturor noastre probleme cu statul român, stat care este acționar în proporție de 44% în grupul de companii. E vorba de un parteneriat și ca partener trebuie să găsim o cale optimă de rezolvare a acestei situații”, a afirmat Dumitru.
China Energy Company Ltd ar putea finaliza în mai-iunie preluarea KMGI (fostul Rompetrol Group) de la KazMunayGas. CEFC va achiziționa o participație de 51% în KMGI de la KazMunayGas, companie de stat din Kazahstan, care va păstra restul participației. „Sperăm să avem finalizarea acestui deal până în luna mai-iunie”, a spus Dumitru.
KMG International (KMGI), fostul Grup Rompetrol, prin care grupul kazah de stat KazMunayGas controlează rafinăria Petromidia, a anunțat în decembrie că negocierile dintre KazMunayGas și compania chineză China Energy Company Limited (CEFC) pentru vânzarea pachetului de 51% din acțiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală.
„Negocierile cu partea chineză au fost finalizate prin acordul pe care l-am semnat pe 15 decembrie la București, iar în perioada următoare este doar o chestiune importantă legată de acordul autorităților române, precum și a celor de la Bruxelles. Sunt proceduri absolut normale”, a precizat Cătălin Dumitru.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Principalul contact al României cu administrația Trump este fostul șef al serviciului de informații al PentagonuluiÎn urmă cu un an, a fost încheiat parteneriatul pentru firmele deținute de grup în Franța și Spania, unde tranferul propriu-zis de acțiuni a durat trei-patru luni, după îndeplinirea procedurilor la nivel european, spune el.
KazMunayGas și KMG International, filială înregistrată în Olanda care controlează afacerile din România, au transmis autorităților române, în 22 iulie 2016, o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute), având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Țărilor de Jos și Guvernul României și ale Tratatului Cartei Energiei.
Această notificare reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între investitor și statul român. Disputa între grupul KazMunayGas și statul român în fața unui tribunal international de arbitraj ar putea face referire la investițiile KazMunayGas în trei companii care au aparțiut anterior statului: Rompetrol SA (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions -OEBS), Vega SA și Rompetrol Rafinare SA (RRC).
Scrisoarea companiilor KazMunayGas către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari și convingerea companiei că, aparent, autoritățile intenționează să pună sechestru și să naționalizeze active controlate de grupul kazah.
Grupul kazah care controlează Petromidia, preluată în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu o companie chineză pentru cedarea controlului afacerilor din România. În 29 aprilie 2016, KazMunayGas și CEFC au semnat un acord prin care chinezii preiau controlul, printr-o companie mixtă în care CEFC are o participație majoritară, asupra afacerii din România a kazahilor, care include în principal două rafinării, Petromidia și Vega, și o rețea de distribuție.
Până în prezent nu este clar dacă problemele cu justiția românească ale grupului kazah ar putea pune piedici tranzacției cu grupul chinez.