EXCLUSIV Bătaie pe insolvența Transenergo. ANAF i-a pus sechestru. Printre creditori, gigantul energetic de stat al Ungariei

EXCLUSIV Bătaie pe insolvența Transenergo. ANAF i-a pus sechestru. Printre creditori, gigantul energetic de stat al Ungariei
scris 14 feb 2017

Unul dintre cei mai importanți traderi și furnizori independenți de energie electrică din România, Transenergo, intrat recent în insolvență, a susținut în fața judecătorului sindic de la Tribunalul București că a ajuns să nu-și mai poată plăti datoriile din cauza retragerii finanțărilor de către băncile creditoare, a amânării vânzării unor active și a nerespectării de către partenerii de afaceri a termenelor de plată a facturilor, potrivit documentelor instanței de judecată. Compania și principalii săi creditori nu au reușit să se pună de acord asupra desemnării administratorul judiciar provizoriu, astfel că decizia a fost luată de judecător.

Transenergo, al doilea cel mai important furnizor independent de energie electrică și al șaptelea la nivel național pe piața liberă, cu o cotă de piață de 3,75% după primele 10 luni ale anului trecut, a intrat în insolvență din proprie inițiativă pe 1 februarie, în urma deciziei Tribunalului București.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu doar o zi înainte, Fiscul a pus sechestru pe active ale companiei în valoare totală estimată de peste 42 milioane lei, asigurându-și astfel statutul privilegiat, garantat, al creanței sale asupra furnizorului și traderului de energie. Ultimele informații publice disponibile arată că, la 30 septembrie 2016, Transenergo datora în total bugetelor statului peste 23,5 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Grupul farmaceutic Allergan cumpără Zeltiq Aesthetics pentru 2,48 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Grupul farmaceutic Allergan cumpără Zeltiq Aesthetics pentru 2,48 miliarde de dolari

ANAF a pus gaj pe participațiile Transenergo la alte societăți (subsidiara ungară Transenergo Hungary, Amochim International, Romanitza Investment, Transenergo Microhidro, Maya Gia Prod, Simico Prod Factory, Photovoltaic Green Project, GTA Invest), dar și pe active diverse ale societății, cum ar fi echipamente și licențe IT, echipamente electronice, elemente de mobilier și tablouri. Printre bunurile sechestrate de ANAF se numără și un autovehicul Bentley Continental Flying Spur model 2006, a cărui valoare de nou poate depăși 200.000 euro.

"În motivarea cererii debitoarea a arătat că, în contextul economic actual, activitatea acesteia, atât la nivel general, dar și sectorial, a înregistrat anumite dificultăți. Astfel, în perioada iunie - noiembrie 2016 au fost înregistrate probleme în menținerea finanțărilor bancare, iar o importantă sursă de recapitalizare, respectiv vânzarea unităților de producție, a fost decalată pentru perioada ianuarie-martie 2017. Toate aceste circumstanțe au marcat evoluția societății debitoare în mod negativ, la care s-a adăugat diminuarea semnificativă a ritmului de încasare a contravalorii serviciilor și produselor și nerespectarea termenelor de plată a partenerilor de afaceri. Față de aceste aspecte, s-a susținut existența unor datorii în cuantum total de peste 19 milioane lei ce au depășit termenul de 90 de zile de la scadență", se menționează în încheierea Tribunalului București din 1 februarie 2017 prin care a fost admisă intrarea în insolvență a Transenergo.

Transenergo deține mai multe unități de producție de energie electrică, respectiv cinci microhidrocentrale în județul Argeș, pe râul Topolog, precum și trei centrale fotovoltaice. Compania este controlată de soții Rada și Nelu Coman.

Din cauza iernii friguroase, a creșterii consumului și a insuficienței producției, prețurile engros la energie pe bursa OPCOM s-au majorat amplu în ianuarie, ceea ce a provocat probleme financiare mai multor furnizori.  

Un startup susținut de Steven Spielberg oferă experiențe de realitate virtuală în mall-uri CITEȘTE ȘI Un startup susținut de Steven Spielberg oferă experiențe de realitate virtuală în mall-uri

Pe 12 ianuarie, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a dispus, în conformitate cu legislația în vigoare, ca furnizorul de energie de ultimă instanță Electrica Furnizare să preia portofoliul de clienți care aveau semnate contracte de furnizare cu Transenergo din zona de distribuție a sucursalei Satu Mare a distribuitorului Transilvania Nord din cadrul grupului Electrica SA. Ulterior, pe 31 ianuarie, Electrica SA a anunțat că are de recuperat 36,3 milioane lei de la Transenergo și că se așteaptă să încaseze doar o mică parte din această creanță de la compania intrată în insolvență. 

Transenergo a intrat în procedură de reorganizare în urma cererii proprii, însă 5 creditori ai companiei i-au cerut, la rândul lor, insolvența. Este vorba despre MET Romania Energy Trade, OMV Petrom Marketing, Electrica SA, Banca Comercială Feroviară și MVM Partner, divizia de trading de energie a companiei energetice integrate controlate de statul ungar, MVM Group. Prin intermediul subsidiarei ungurești Transenergo Hungary, Transenergo derulează operațiuni de export și import de energie electrică pe relația Ungaria.

În fața instanței, Transenergo a solicitat desemnarea practicianului în insolvență BDO Business Restructuring ca administrator judiciar provizoriu al companiei, cerere susținută și de unul dintre creditori, Piraeus Bank. BDO este unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, alături de Rominsolv a avocatului Gheorghe Piperea.

Datoria externă a României crescut cu 2,1 miliarde de euro în 2016, după trei ani de scăderi CITEȘTE ȘI Datoria externă a României crescut cu 2,1 miliarde de euro în 2016, după trei ani de scăderi

Numai că ceilalți creditori prezenți la ședința de judecată nu au fost de acord și au făcut propuneri alternative. MET Romania Energy Trade a propus pe KPMG Restructuring, OMV Petrom Marketing – Casa de Insolvență Transilvania, iar compania maghiară MVM Partner – pe cei de la Mușat și Asociații Restructuring and Insolvency, cu motivarea că, spre deosebire de ceilalți practicieni în insolvență menționați, firma are experiență în domeniul energetic, gestionând insolvența și ulterior falimentul fostului gigant de stat Termoelectrica.

Subiectul a dus și la discuții în contradictoriu în instanță și chiar la acuzații. "Debitoarea, prin  avocat, învederează instanței faptul că MET Romania Energy Trade are o creanță scadentă de numai 600.000 lei. Apreciază că acesta are un interes particular în desemnarea administratorului judiciar KPMG, însă propunerea debitoarei de a fi desemnat practicianul în insolvență BDO Business Restructuring este susținută de bănci. Creditorul MET Romania Energy Trade, prin avocat, având cuvântul în replică cu privire la cuantumul creanței sale, arată că în prezent creanța deținută este de 7.000.000 lei", este consemnat în documentele Tribunalului București.

În cele din urmă, judecătorul sindic a numit ca administrator judiciar provizoriu al Transenergo firma KPMG Restructuring. Motivația a fost faptul că MET Romania Energy Trade, care i-a propus pe cei de la KPMG, a fost primul creditor al Transenergo care a cerut insolvența companiei, dar și "complexitatea cauzei, numărul mare al practicienilor în insolvență ce activează în cadrul său (al KPMG Restructuring – n.r.), precum și celelalte resurse umane și materiale de care dispune", se arată în încheierea Tribunalului București din 1 februarie.

Banca Franței îi avertizează pe alegătorii francezi în legătură cu costurile retragerii din zona euro CITEȘTE ȘI Banca Franței îi avertizează pe alegătorii francezi în legătură cu costurile retragerii din zona euro

Potrivit sursei citate, creditorii au termen de înregistrare a creanțelor până pe 20 martie. Tabelul preliminar al creanțelor trebuie publicat până pe 10 aprilie și definitivat până pe 25 aprilie, iar prima ședință a adunării creditorilor este programată pe 15 aprilie.

Transenergo, înființată în 2005, a avut un profit în creștere în ultimii ani, aceeași evoluție având însă și datoriile. Profitul net al companiei a urcat de la 4,7 milioane de lei în 2011 la 10,3 milioane de lei în 2012, 12,9 milioane de lei în 2013 și la 12,91 milioane de lei în 2014, scăzând la 7 milioane de lei în 2015. În același interval, datoriile au urcat de la 168,4 milioane de lei în 2011 la 222,5 milioane de lei în 2012, la 253,1 milioane de lei în 2013, la 302,6 milioane de lei în 2014 și la 460,3 milioane de lei în 2015.

Potrivit ultimelor date ale ANRE, după primele 10 luni ale anului trecut, Transenergo era al doilea furnizor independent de energie (după Tinmar Ind) și al șaptelea la nivel național pe piața liberă, cu o cotă de 3,75%. Compania are peste 300 de clienți finali, cu peste 1.500 de locuri de consum.

viewscnt
Afla mai multe despre
transenergo
opcom
anre
furnizare energie
trading energie
factura energie electrica
pret energie electrica
scumpire energie electrica
electrica sa
electrica furnizare
met romania energy trade
omv petrom marketing
insolventa transenergo