Românii au consumat în ultima lună a anului trecut și primele două luni ale acestui an aproximativ 375,3 milioane de litri de benzină fără plumb, 1,193 miliarde litri de motorină și 80 de milioane litri de gaz petrolier lichefiat (GPL).
Cel puțin așa reiese din execuția bugetară a Ministerului Finanțelor, care a raportat pentru perioada 1 ianuarie-31 martie 2016 încasări de 764 milioane lei din acciza la benzină, 2,26 miliarde de lei din acciza la motorină și de 49 de milioane lei din acciza la GPL.
Potrivit Codului Fiscal, termenul de plată a accizelor este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care accizele devin exigibile, ceea ce înseamnă că încasările din ianuarie sunt aferente produselor eliberate spre consum în luna decembrie, cele din februarie sunt aferente produselor eliberate spre consum în luna ianuarie, iar cele din martie aferente produselor eliberate spre consum în luna februarie.
Dacă în ceea ce privește benzina nu a fost efectuat niciun import, în ceea ce privește motorina 61,2 milioane de litri au fost importați, plătindu-se în vamă accize în valoare de 116,1 milioane lei. Și în ceea ce privește GPL, aproximativ 20% (16,3 milioane litri) din cantitate a fost importată, în vamă achitându-se aproximativ 10 milioane de lei accize. GPL-ul are două tipuri de accize, una de 607, 07 lei pe mia de litri în cazul celui utilizat drept combustibil pentru motor și una de 537,76 lei pe mia de litri în cazul celui utilizat drept combustibil pentru încălzire. Potrivit prevederilor Codului Fiscal, acciza la GPL-ul folosit în consum casnic (“distribuit în butelii tip aragaz”) ar trebui să fie 0 lei.
Potrivit unui răspuns oferit de ANAF Profit.ro, în primele două luni ale anului, statul încasase din accizarea tuturor produselor energetice 1,956 miliarde de lei, cu 2% peste veniturile din aceeași perioadă a anului trecut. Dintre acestea, 1,901 miliarde au fost colectate de pe urma vânzărilor interne (în creștere cu 4% față de ianuarie-februarie 2015) și doar 55,65 milioane au fost achitate în vamă la importul de produse energetice (în scădere cu 23% față de aceleași luni ale anului trecut).