Vestmoldtransgaz, operatorul de transport de gaze naturale din Republica Moldova controlat de omologul său român Transgaz, așteaptă până pe 28 ianuarie oferte pentru 5 dintre cele 7 loturi ale licitației de atribuire a contractelor aferente proiectului de construire a conductei de interconectare a sistemului de transport gaze naturale din România cu cel de peste Prut, faza II, pe direcția Iași-Ungheni-Chișinău.
"Lucrările ce vor fi executate sunt amplasate pe teritoriul Republicii Moldova, traversând raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Strășeni și Chișinău, având în componență următoarele obiecte de investiții: conductă transport gaze naturale DN600, presiune 55 bar, cu o lungime totală de 110 km, execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora, conductă de distribuție gaze naturale SRM Tohatin - CET Chișinău și SRM Tohatin - distribuție Chișinău, conductă de racord SRM Ghidighici - SRM Petricani și conductă de racord SRM Petricani - sistem distribuție Chișinău, precum și complex administrativ Ghidighici", se arată în documentația de atribuire.
Obiectivul de investiții este împărțit în 7 loturi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Procedura de achiziție a fost inițiată în toamna anului trecut, însă deocamdată au fost primite doar două oferte, una pentru lotul 5, „Execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora”, și una pentru lotul 7, „Complex administrativ Ghidighici”.
Pentru loturile 1, 2, 3, 4 și 6, Vestmoldtransgaz derulează în prezent a treia tentativă de licitație, după ce la primele două nu a primit nici o ofertă.
Valoarea totală a proiectului este de 1,346 miliarde lei moldovenești, adică 321,6 milioane lei românești (68,7 milioane euro) fără TVA. Termenul de execuție este de un an de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Guvernul revine la ideea de a acorda facilități fiscale pentru proprietarii care își cultivă terenurile agricole, dar și de a-i taxa suplimentar pe cei cu terenuri nelucrate. Taxarea suplimentară - obligatorie
Recent a fost semnat și primul contract din cadrul proiectului, pentru construirea complexului administrativ Ghidighici, lucrare adjudecată de asocierea formată din companiile românești de construcții ACI Cluj, Imsat Service și Abcony Serv.
"Evenimentul marchează etapa de începere a lucrărilor ce fac parte din obiectivul de investiție privind construcția conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău și implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași–Ungheni–Chișinău, obiectiv declarat de interes național în Republica Moldova, prin Legea nr. 105/09.06.2017. Realizarea obiectivului contribuie la dezvoltarea durabilă a economiei Republicii Moldova, eficientizarea sectorului energetic al acesteia și crearea unei piețe de energie transparentă și competitivă, care va asigura, totodată, și securitatea energetică regională”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
Transgaz a finalizat în septembrie anul trecut tranzacția de preluare a Vestmoldtransgaz, după ce contracul de privatizare a fost semnat în martie.
CITEȘTE ȘI Finanțele preiau de la ANAF activitatea de soluționare a contestațiilor. Măsura a fost cerută de mediul de afaceri"Partea moldavă a informat recent partea română că, la sfârșitul acestui an, expiră contractul de aprovizionare cu gaze naturale încheiat cu compania rusă Gazprom, intenționând o prelungire a acestuia pe o perioadă de 3 ani, respectiv sfârșitul anului 2019, moment care se dorește să coincidă cu finalizarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău", se arăta într-un document al Guvernului de la București.
Atunci se estima că gazoductul Ungheni-Chișinău, prelungire a conductei Iași-Ungheni, pusă integral în funcțiune la finalul anului 2015, ar putea fi finalizat până la sfârșitul anului 2019 și pus în funcțiune în 2020, cu o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde mc de gaze.