Canicula instalată în ultimele zile în Europa, în special în Europa de Sud, a generat o scumpire considerabilă a energiei electrice pe piețele spot din regiune. Dacă ieri, în România, între orele 17 și 21, pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) erau prețuri de 109,7 euro/MWh, pe piețele similare din Italia și Slovenia prețurile atingeau și 150 de euro/MWh.
Ambele state, însă în special Italia, sunt mari importatoare de energie (Italia importă 46-50 TWh anual). În plus, principala sursă de energie electrică în ambele state este cea hidro, afectată de seceta instalată în regiune.
Prețurile din cele două state importatoare au avut un efect contagios și în statele vecine. Astfel, în Serbia (cu 30% producție hidro) prețurile s-au situat la peste 100 de euro/MWh pe piața spot în cursul întregii zile de miercuri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și în Ungaria a fost înregistrat un preț ridicat, similar celui din România, de 109,7 euro/MWh.
Deficitul de energie de pe piețele vecine au făcut ca România să fie net exportator de energie electrică în cursul zilei de miercuri. Astfel, ieri, începând cu ora 9 dimineața până la ora 22, România a exportat în medie 200 de MW pe interval orar către Ucraina. În același interval orar, și Ungaria importa din România între 300 și 350 MW.
Nici Bulgaria nu s-a lăsat mai prejos și a importat, între orele 9 și 18, în medie 250 MW pe oră. Asta după ce în cursul nopții, între orele 00:00 și 08:00, România exportase în medie orară 300 MW către Serbia.
CITEȘTE ȘI Capitala și toate județele țării intră sub avertizări de caniculă. Temperaturile vor ajunge la 39 de gradeÎn ceea ce privește Republica Moldova, organismele europene nu oferă date privind fluxul de energie cu România.