Burduja: Dacă un român vrea să facă un bine, din perspectiva SEN, ar trebui să nu pornească mașina spălat rufe seara

Burduja: Dacă un român vrea să facă un bine, din perspectiva SEN, ar trebui să nu pornească mașina spălat rufe seara
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2024

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că una dintre măsurile care ar putea fi luate, în contextul caniculei, pentru a ajuta Sistemul Energetic Național, ar fi ca seara, în vârful de consum, să nu fie pornite aparatele mari consumatoare de energie.

VEZI AICI ȘI Guvernul vă transmite un mesaj - Cum și când să folosiți aerul condiționat și să spălați rufe 

„E un subiect sensibil. De ce? Pentru că într-o altă epocă, românilor li s-au restrâns aceste drepturi pe care într-o țară civilizată ar trebui să le ai. Ar trebui să ai dreptul să-ți aprinzi lumina, să pui mașina de spălat rufe când dorești. E adevărat, din perspectiva Sistemului Energetic Național, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească mașină spălat rufe sau de spălat vase sau alți consumatori în acest vârf de seară, deci între ora 18:00 și ora 21:00. Ar putea face acest lucru”, a spus ministrul, luni, la o conferință de presă, întrebat dacă are recomandări pentru consumatori, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Letonia interzice intrarea pe teritoriul său a autoturismelor înmatriculate în Belarus CITEȘTE ȘI Letonia interzice intrarea pe teritoriul său a autoturismelor înmatriculate în Belarus
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Sebastian Burduja a subliniat că alte state, „mai avansate decât noi”, premiază consumatorul care are un asemenea comportament și, de exemplu, dacă o persoană alege să pornească mașina de spălat rufe la ora 2:00 după-amiaza, când intră în rețea și energia solară și producția este suficientă, are o factură mai mică la finalul lunii.

„Noi trebuie să ajungem acolo prin digitalizarea sistemului, prin contorizare inteligentă. Noi suntem încă la prima etapă, nu avem contorizare inteligentă în întreaga țară sau la cât mai multe puncte de consum. Da, am pus problema asta cu colegii mei și vrem să creăm cadrul prin care măcar acolo unde există contorizare inteligentă să vedem dacă nu cumva putem să stimulăm genul acesta de măsuri, de comportamente din partea consumatorilor, astfel încât de fapt să facem bine și Sistemului Energetic Național”, a explicat ministrul.

Luni, în contextul perioadei deosebit de călduroase, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezidat Comitetul Ministerial pentru Sectorul Energetic. În cadrul întâlnirii au fost analizate mai multe subiecte, precum situația actuală din sistemul energetic național, impactul condițiilor meteorologice și soluțiile necesare, evoluția consumului și producției pe termen scurt și mediu.

Printre măsurile imediate impuse în urma Comitetului se numără, conform unui comunicat al ministerului: monitorizarea permanentă a rețelelor, fiind intensificată monitorizarea rețelelor de distribuție a energiei pentru a detecta și remedia rapid orice incident, echipele tehnice fiind în alertă pentru a interveni prompt în caz de avarii; coordonare cu operatorii de distribuție pentru a asigura o gestionare eficientă a consumului de energie și a preveni eventualele supraîncărcări; creșterea capacității de producție – s-a solicitat Dispeceratului Energetic Național, precum și centralelor electrice să fie pregătite să funcționeze la capacitate maximă pentru a face față cererii crescute de energie.

În același timp, reprezentanții Comandamentului de Vară au făcut unele recomandări pentru toți consumatorii, pentru eficientizarea consumului de Energie.

„Încurajăm cetățenii să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară (18:00 – 22:00); Recomandăm utilizarea aparatelor electrocasnice mari (mașini de spălat, uscătoare etc.) în afara acestui interval; Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiționat: setați termostatele aparatelor de aer condiționat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea rețelei”, se menționează în comunicat.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei, Transelectrica – Dispeceratul Energetic Național (DEN), OPCOM, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, Transgaz, principalii producători și distribuitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
sebastian burduja