Producția de petrol a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a avut în ianuarie cea mai mare scădere din ultimii 2 ani, relevă un sondaj Reuters, în contextul în care OPEC și aliații au agreat, la finalul anului trecut, să reducă din nou livrările de țiței.
Joi seara, cotațiile petrolului erau în creștere, pe fondul informațiilor legate de reducerea producției OPEC. Petrolul WTI, de referință în SUA, a crescut cu 1,7%, tranzacționându-se pentru 55,2 dolari pe baril, iar referința globală Brent a urcat cu circa 0,8%, la peste 62 de dolari pe baril.
Potrivit sondajului Reuters, producția OPEC a fost, în ianuarie, de 30,98 milioane de barili pe zi, cu 890.000 de barili pe zi sub nivelul din decembrie, ceea ce reprezintă cel mai semnificativ declin din ianuarie 2017 încoace.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
OPEC, Rusia și alte state din afara cartelului, alianță supranumită OPEC+, au agreat în decembrie să reducă producția cu 1,2 milioane de barili pe zi, de la 1 ianuarie. OPEC este responsabilă pentru o reducere zilnică de 800.000 de barili pe zi, tăiere ce revine unui grup de 11 state membre din 14, Iran, Libia și Venezuela neluând parte la diminuarea producției.
Potrivit sondajului citat, reducerile celor 11 state OPEC au atins 70% din totalul promis. Totuși, pe fondul reducerii involuntare a prducției și în Iran, Libia și Venezuela, declinul producției OPEC a ajuns la 890.000 de barili pe zi.
Exporturile Iranului sunt afectate de reintroducerea sancțiunilor din partea SUA, în timp ce, în Libia, producția de la cel mai mare câmp petrolier din țară, El Sharara, a fost întreruptă din cauza unui grup armat necunoscut. Venezuela este puternic afectată de hiperinflație (10.000.000% în 2019, potrivit FMI), grave lipsuri de hrană și medicamente și o criză politică abruptă. Recent, administrația Trump a intensificat presiunea asupra președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, anunțând sancțiuni împotriva companiei petroliere de stat PDVSA. Maduro a anunțase că țara sa întrerupe relațiile diplomatice cu Statele Unite, după ce Donald Trump l-a recunoscut pe liderul opoziției, Juan Guaido, ca președinte interimar.
Cea mai mare reducere a producției OPEC din ianuarie, de 350.000 de barili pe zi, a venit din partea Arabiei Saudite, principalul producător din OPEC.
În noiembrie, livrările Arabiei Saudite atinseseră un nivel record de 11 milioane de barili pe zi, după ce președintele SUA, Donald Trump, a criticat creșterea prețurilor petrolului. Temerile legate de supraofertă nu au întârziat însă să apară, lovind cotațiile.