Avertisment: Pe teritoriul României sunt instalate tot mai multe servere pentru minarea de criptomonede, cu un impact major pe creșterea consumului de energie electrică

Avertisment: Pe teritoriul României sunt instalate tot mai multe servere pentru minarea de criptomonede, cu un impact major pe creșterea consumului de energie electrică
scris 20 mai 2018

Pe teritoriul României sunt instalate tot mai multe servere pentru minarea de criptomonede, cu un impact major pe creșterea consumului de energie electrică, iar autoritățile ignoră acest fenomen, susține fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, în prezent senior-expert în cadrul Deloitte. Potrivit Morgan Stanley, cererea de energie venită numai din partea criptomonedei pionier bitcoin va reprezenta 0,6% din consumul mondial de energie electrică în 2018.

Compania canadiană Blockchain Power Trust, noul proprietar al parcului eolian Dorobanțu, a investit recent aproximativ 1,8 milioane de dolari în echipamente adiționale pentru mineritul criptomonedelor, mutare prin care va ajunge la o putere instalată de procesare de aproape 28 PH/s la ferma de minerit din România. Blockchain Power Trust (fosta Transeastern Power Trust) a decis recent să își schimbe modelul de afaceri, trecând de la o companie de utilități la o operațiune de minerit criptomonede integrată pe verticală.

Urmărește-ne și pe Google News

Compania va utiliza energia electrică generată de parcul Dorobanțu pentru mineritul monedelor virtuale. Compania a anunțat că a achiziționat 1.500 de noi unități de minerit criptomonede pentru ferma de la Dorobanțu, cu o putere agregată de 21,7 PH/s (pentahash/s, sau 21,7 cvadrilioane de calcule/s), în schimbul cărora a plătit 1,76 milioane de dolari. Totodată, primul “miner” de criptomonede cumpărat în martie, cu o putere de 5,83 PH/s, este testat în prezent de producător și va fi instalat la Dorobanțu până la finele trimestrului, urcând puterea totală de procesare la 27,8 PH/s.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit Morgan Stanley, cererea de energie venită numai din partea criptomonedei pionier bitcoin va reprezenta 0,6% din consumul mondial de energie electrică în 2018, fiind echivalentă cu consumul de electricitate al Argentinei.

Chiar dacă nivelul cererii de electricitate venit din industria criptomonedelor îl depășește pe cel estimat pentru 2025 în cazul autoturismelor electrice, deocamdată impactul va fi limitat și “nu va avea un impact semnificativ asupra cotațiilor companiilor de utilități pe termen scut”, notează analiștii Morgan Stanley, într-un raport emis investitorilor.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

Cu toate acestea, pe termen lung, consumul de energie atras de bitcoin și alte criptomonede, dar și de tehnologia pe care se fundamentează ele, blockchain, ar putea deveni un subiect fierbinte pentru sectorul energetic.

"Cererea Bitcoin poate reprezenta o nouă oportunitate de afaceri pentru dezvoltatorii de energie regenerabilă, având în vedere apariția unei «energii regenerabile ieftine» - o combinație de energie eoliană, solară și capacități de stocare”, susțin analiștii băncii internaționale de investiții, citați de MarketWatch.

Analiștii Morgan Stanley estimează că prețul “mineritului” în cazul unei monede bitcoin se situează între 3.000 și 7.000 de dolari, preț care include costul cu electricitatea și cu alimentare computerelor. Costul cu energia reprezită aproximativ o treime din costul de minerit al unui bitcoin.

viewscnt
Afla mai multe despre
criptomonede
consum
electricitate
nicolescu
deloitte