Noi actori au fost introduși pe piața gazelor naturale din România: administrațiile publice locale

Noi actori au fost introduși pe piața gazelor naturale din România: administrațiile publice locale
scris 17 mai 2018

Piețele de distribuție și furnizare de gaze naturale vor avea în curând noi jucători, și anume primăriile și consiliile locale, fie ele municipale, orășenești sau județene, Camera Deputaților a votat miercuri, în calitate de cameră decizională, raportul favorabil a trei comisii prin care se redefinesc “serviciile comunitare de utilități publice”.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Inițiatorii propunerilor sunt deputații PSD din trei comisii ale Camerei Deputaților, de industrii, pentru administrație publică agricultură și administrație, care au introdus amendamentele respective la controversatul Proiect de Lege de modificare a Legii serviciilor comunitare de utilități publice, proiect votat în plen cu 189 voturi pentru, 67 împotrivă și 9 abțineri.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, la definiția serviciilor comunitare de utilități publice (pe lângă alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităților și iluminatul public) a fost adăugată, printr-un amendament admis al deputaților PSD din cele trei comisii, și “alimentarea cu gaze naturale”.

De ce este important? Autoritățile locale puteau și până-n prezent să activeze pe piața de distribuție gaze, însă respectând legislația ca orice actor privat. Prin includerea "alimentării cu gaze" în definiția serviciilor comunitare de utilitate publică birocrația proceselor de extindere de rețele este mult simplificată, atât din punct de vedere al avizării, cât și din punct de vedere al procedurilor de contractare, modificate și simplificate la rândul lor prin actul normativ aprobat miercuri de Camera Deputaților.

Parlamentul ignoră avertismentul de infringement și adoptă legea care permite folosirea ariilor protejate și rezervațiilor naturale pentru lucrări de utilități publice CITEȘTE ȘI Parlamentul ignoră avertismentul de infringement și adoptă legea care permite folosirea ariilor protejate și rezervațiilor naturale pentru lucrări de utilități publice

De asemenea, a fost admis și un amendament prin care este modificat și articolul 13 al legii, în care se precizează că nu numai activitățile de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, ci și nou adăugatele activități de distribuție și furnizare gaze naturale, sunt supuse licențierii, reglementării și controlului Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Inițiativa vine într-un moment în care companiile de pe piața gazelor se confruntă cu o solicitare opusă, venită din partea Uniunii Europene, care solicită separarea categorică a activităților de transport, înmagazinare, distribuție și furnizare de gaze. Romgaz, de exemplu, a anunțat că, începând cu 1 aprilie, activitatea de înmagazinare a fost separată de celelalte activități ale companiei, în baza unei directive europene, preluată în legea energiei electrice și a gazelor naturale. Astfel a fost creat un operator de înmagazinare, o filială, în care SNGN Romgaz este asociat unic, SNGN Romgaz SA – Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL.

În plus, autoritățile locale ar avea un rol dublu în procesele de extindere a rețelei de gaze de exemplu, ele acordând majoritatea avizelor necesare unei companii private, putând avea, însă, totodată și o companie concurentă creată special în acest sens.

Romgaz înființează o companie care va gestiona activitatea de înmagazinare a gazelor naturale CITEȘTE ȘI Romgaz înființează o companie care va gestiona activitatea de înmagazinare a gazelor naturale

În prezent, potrivit ANRE, pe piața gazelor naturale activează un operator al Sistemului National de Transport (SNTGN Transgaz S.A. Medias), 6 producatori (Petrom, Romgaz, Amromco, Toreador, Wintershall Medias, Aurelian Oil&Gas), 2 operatori pentru depozitele de inmagazinare subterana (Romgaz, Depomureș), 34 de societăți de distribuție și furnizare a gazelor naturale către consumatorii captivi (cei mai mari fiind Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania) și peste 75 de furnizori pe piata en-gross.

Legea adoptată este extrem de controversată, conținând prevederi derogatorii de la legislația în vigoare privind regimul forestier și al unor zone protejate și abrogând unele prevederi referitoare la sistemul indicatorilor de performanță ai serviciilor publice, la obligația autorităților administrației publice locale de a iniția procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii cu cel puțin 6 luni înainte de încetarea contractelor în curs și la aprobarea de către autoritățile deliberative ale Unităților Administrativ Teritoriale a prelungirii unor contracte de delegare a gestiunii, prin act adițional încheiat între operatori și Unitățile Administrativ Teritoriale, precum și între operatorii regionali și asociațiile de dezvoltare intercomunitară.

Deși Ministerul Mediului a avertizat că România riscă o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene, Camera Deputaților, ca for decizional al Parlamentului, a adoptat proiectul de lege care permite scoaterea definitivă și folosirea suprafețelor din zona ariilor protejate pentru proiecte de utilități publice. Deputații au introdus doar obligativitatea ”respectării legislației europene” și evaluării impactului asupra mediului în cazul sit-urilor Natura 2000.  Polonia a fost dată deja în judecată de Comisia Europeană pentru că a dispus tăieri într-una din ultimele păduri virgine din Europa, și anume pădurea Bialowieza.

viewscnt
Afla mai multe despre
distribuție
furnizare
gaze
primarii
administratie locală