Contractele de vânzare-cumpărare de gaze pe piața angro încheiate ulterior datei de 1 iulie 2020, indiferent de proveniența gazelor naturale (producție internă, import, export) generează o obligația de ofertare pentru actorii de pe piață, care totodată, alături de operatorii piețelor centralizate (OPCOM și BRM) au și obligația de raportare către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Neofertarea gazelor comercializate, fie de cumpărător, fie de vânzător, este sancționată cu o amendă cuprinsă între 5% și 10% din cifra de afaceri, atenționează ANRE, fâcând trimitere la articolul din lege care definește contravențiile de pe această piață.
ANRE face aceste precizări într-un document care detaliază modul în care producătorii, furnizorii sau importatorii trebuie să raporteze contractele încheiate.
Prin modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2022, toți participanții la piața de gaze naturale, cu excepția producătorilor a căror producție anuală realizată în anul anterior depășește 3.000.000 MWh, în măsura în care contractează vânzarea/cumpărarea de gaze naturale pe piața angro, într-un an calendaristic, au obligația să oferteze anual, în calitate de vânzător/cumpărător, cantități/cereri de cumpărare pe piețele centralizate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru producătorii a căror producție anuală realizată în anul anterior depășește 3.000.000 MWh (Romgaz și OMV Petrom), cota minimă a producției care trebuie ofertată pe OPCOM sau BRM este de 40% din producția din anul precedent.
Similar, ANRE a stabilit printr-un ordin (144/2020) ca și pentru ceilalți actori (mici producători, furnizori, importatori, traderi, etc), cantitățile de gaze naturale aferente obligației de ofertare să se determine prin aplicarea unei cote procentuale de 40% la cantitatea de gaze naturale livrată/contractată, în calitate de vânzător/cumpărător.
Participanții la piață, în schimb, au scăpat de obligativitatea tranzacționării unei cote minime pe piețele centralizate, această obligativitate fiind înlocuită cu cea de ofertare.
Până pe 1 iulie, participanții la piața de gaze naturale și producătorii de gaze naturale erau obligați să tranzacționeze pe piețele centralizate un procent din cantitatea de gaze naturale vândută/cumpărată.
Începând cu 1 iulie, odată cu adoptarea O.U.G. nr. 106/2020, participanții la piața de gaze naturale și producătorii de gaze naturale au doar o obligație de ofertare, care poate fi finalizată sau nu cu semnarea unui contract.
CITEȘTE ȘI ANRE: Clienții nu mai sunt obligați să efectueze verificarea periodică a instalațiilor de gaze în anul în care este programată o revizie tehnicăCantitățile aferente dezechilibrelor înregistrate de Transgaz S.A. la transportul prin Sistemul național de transport al gazelor naturale nu generează obligație de ofertare și nu se iau în calcul la îndeplinirea obligației de ofertare. Totodată, în cazul tranzacțiilor cu contraparte centrală încheiate pe piețele centralizate, acestea nu generează obligație de ofertare, informează ANRE.
În ipoteza în care pentru nici unul din produsele dintr-o categorie de produse similare, nu sunt încheiate tranzacții pe parcursul unei zile de tranzacționare pe nici una din platformele de tranzacționare a operatorilor piețelor centralizate de gaze naturale, ofertele propuse pentru respectivele produse nu vor face obiectul raportării de către operatorul pieței și nu vor contribui la îndeplinirea obligației de ofertare.