Unitatea 2 a Centralei Nuclear Electrice Cernavodă a fost reconectată luni dimineața la ora 07:00 la Sistemul Energetic Național (SEN), producția acesteia majorându-se treptat, de la 697 MW la 755 MW în prima oră, arată datele Transelectrica.
În toată această perioadă, de weekend, România a fost importator net de electricitate, vârful, de aproape 1.500 MW, fiind atins chiar luni dimineața, în momentul repornirii unității de la Cernavodă, cu o putere de 650 MW.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comparativ cu weekend-ul trecut, importurile de electricitate s-a dublat pe perioadele de consum de vârf.
Efectul s-a simțit și pe piețele spot. Prețul pe piața pentru ziua următoare (PZU) a fost în zilele de sâmbătă și duminică cu 30-40 de lei/MWh sau 30% mai mare față de prețurile tranzacționate weekend-ul trecut.
Astfel, dacă prețul pentru un MWh cu livrare duminica trecută era de 133,93 lei/MWh, în această duminică acesta a fost de 175,79 lei/MWh. Similar pentru energia tranzacționată duminică pentru ziua de luni, când prețurile au fost de 218,76 lei/MWh (în urmă cu o săptămână), respectiv 253,17 (pe 31 august).
Evoluția consumului și producției de energie din ultima zi (Sursa: Transelectrica)
Pentru a-și onora contractele, Nuclearelectrica a apelat probabil la un alt producător intern, rezultatul fiind o reducere a cantității de energie produsă în interiorul țării pe PZU. Energia suplimentar necesară acoperirii cosumului a fost alocată automat, potrivit algoritmilor de funcționare a PZU, din import, ceea ce a condus și la o majorare a prețului.
Potrivit Transelectrica, avaria de la Unitatea 2 a Centralei Nuclear Electrice Cernavodă a avut drept cauză “defectarea unui echipament în partea secundară/convențională a turbinei”.