Furnizorii de pe piața de energie electrică nu vor mai fi obligați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniu Energiei (ANRE) să ofere, pentru a deveni furnizori de ultimă instanță (FUI) opționali, un discount asumat față de prețul pentru serviciul universal aplicat de Furnizorul de ultimă Instanță (FUI) obligat.
Un proiect de ordin ANRE oferă o nouă definiție a “ofertei de preț”, și anume “oferta transmisă de un furnizor participant la procesul de selecție în vederea desemnării ca FUI opțional, care cuprinde prețul care urmează a fi aplicat clienților finali noncasnici din portofoliul propriu, care beneficiază de serviciul universal, precum și perioada de aplicare a acestuia, pentru fiecare zonă de rețea pentru care acesta dorește să fie desemnat”.
Vechea formă a definiției era “oferta transmisă de un furnizor participant la procesul de selecție în vederea desemnării ca FUI opțional, care cuprinde discountul ofertat față de prețul de referință pentru fiecare zonă de rețea pentru care acesta dorește să fie desemnat”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, a fost eliminat și “prețul de referință” la care erau raportate ofertele potențialilor FUI opționali.
Noua prevedere este foarte probabil una temporară, ANRE anunțând liberlizarea totală a pieței începând cu 2021, ceea ce ar face inutilă existența unor furnizori de ultimă instanță opționali.
În prezent există câte un FUI obligat pentru fiecare zonă în care activează o companie de distribuție. Până în urmă cu câțiva ani, acesta era obligatoriu compania de furnizare soră a companiei de distribuție, însă ANRE a modificat regulamentul de desemnare a FUI-ului obligat, acesta fiind desemnat prin selecție. În practică însă, aceleași companii soră au câștigat respectivele selecții.
Pentru a crește “concurența” pe piața reglementată, ANRE a decis și desemnare unor FUI opționali, care erau obligați să practice un preț cu discount față de cel al FUI-ilor obligați. La începutul lui 2019, de exemplu, discount-ul era de 1,6-1,7%.
Între timp însă, ca urmare a adoptării OUG 114, ANRE a decis să le permită tuturor FUI-lor obligați să-și poată muta clienții pe piața reglementată, pentru a putea beneficia de tarif reglementat de ANRE, ceea ce a creat o incertitudine și mai mare în această piață, cel puțin așa cum a fost ea concepută inițial de ANRE.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Total și Delek Group negociază direct în SUA achiziționarea participației de 50% a ExxonMobil în Neptun DeepAutoritatea justifică promovarea acestui act normativ prin modificările aduse cadrului de reglementare (Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate și a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată prin Ordinul președintelui ANRE nr. 217/2019), cât și prin preocuparea de a aduce clarificări suplimentare privind modul de aplicare a prevederilor referitoare la contul Escrow (constituire, returnare sume, utilizare sume).
Proiectul de ordin al ANRE introduce prevederi noi referitoare la revocarea sau retragerea FUI-lor opționali, prevederi care pot conduce la creșterea numărului de furnizori participanți la procesul de selecție. Acest lucru a impus emiterea, pentru fiecare FUI opțional, a unei decizii pentru fiecare zonă de rețea în care acesta este desemnat.
Actul normativ mai prevede:
introducerea, pentru FUI obligat, a precizării ca asigură furnizarea energiei electrice la
locurile de consum noi ale clienților casnici;
- introducerea, atât pentru FUI obligat cât și pentru FUI opțional, a unor prevederi referitoare la tratarea solicitărilor anumitor categorii de clienți privind încheierea contractelor reglementate;
- modificarea/completarea prevederilor referitoare la posibilitățile pe care le au clienții în regim de serviciu universal (SU) în situația în care un FUI obligat nu mai este desemnat în această calitate, dar este desemnat în calitate de FUI opțional în aceeași zonă de rețea și în situația inversă;
- introducerea de completări/precizări suplimentare referitoare la instituirea punctelor unice de contact și la deschiderea conturilor Escrow;
- introducerea unei prevederi prin care se specifică modul de utilizare a sumelor rezultate în situația eliberării fondurilor din contul Escrow către FUI obligat;
- introducerea, pentru FUI opțional, a obligației de transmitere la ANRE a documentelor doveditoare pentru îndeplinirea angajamentelor referitoare la instituirea punctelor unice de contact și la deschiderea conturilor Escrow;
- definirea prețului final pentru serviciul universal;
- introducerea, pentru FUI obligați, a unei prevederi privind desfășurarea activităților aferente deschiderii conturilor Escrow, în timp util, astfel încât FUI opționali să poată respecta termenul prevăzut.