Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să le impună companiilor care cumpără energie electrică angro la termen pe piețele de profil din România să garanteze îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractele de achiziție prin plata către vânzători a unui avans de 30% din valoarea tranzacțiilor încheiate, inclusiv pentru prevenirea ″speculațiilor″.
Astfel, instituția are în vedere introducerea obligativității unei plăți în avans, la momentul încheierii tranzacțiilor pe piețele de energie electrică la termen, pentru contracte cu perioadă de livrare de cel puțin 3 luni și momentul începerii livrării mai mare de o lună.

Mai precis, contractele a căror dată de început a perioadei de livrare este mai mare de o lună și în care durata livrării este de minim 3 luni trebuie să prevadă plata de către cumpărător a unui avans reprezentând 30% din valoarea totală a contractului, urmând ca restul să fie achitat conform termenelor contractuale stabilite.
″În contextul volatilității pieței și al riscurilor financiare asociate cu neplata obligațiilor contractuale, este necesară consolidarea mecanismelor de garantare a tranzacțiilor pe piețele la termen. Reglementările actuale prevăd utilizarea unor garanții financiare sub diverse forme, însă acestea nu sunt întotdeauna suficiente pentru a preveni riscurile de neplată.
De asemenea, un alt context al introducerii unui avans de plată îl constituie riscul crescut al încheierii unor tranzacții pe piețele la termen, în scop speculativ, prin achiziționarea unor cantități semnificative de energie electrică, fără utilizarea acesteia″, spune ANRE.

Instituția argumentează că plata unui avans va contribui la îmbunătățirea fluxurilor de numerar în piața angro de energie, oferind furnizorilor și producătorilor o predictibilitate mai bună asupra veniturilor.
″Acest lucru poate conduce la o scădere a costurilor de capital și la prețuri mai stabile pentru consumatori. De asemenea, pe termen lung, această măsură poate contribui la stabilizarea prețurilor prin asigurarea unor contracte ferme și constituie o aliniere a mecanismelor pieței românești la standarde europene privind tranzacțiile pe piețele forward. Obligația de plată în avans descurajează comportamentul unor participanți de a încheia contracte pe termen lung fără intenția reală de a le onora, ci doar pentru a profita de fluctuațiile de preț, asigurând-se participarea la tranzacții doar a participanților cu capacitate financiară reală″, punctează Autoritatea.

Reglementarea nouă pregătită de ANRE stipulează și că prețul unei tranzacții nu se poate modifica ulterior, în funcție de modificarea periodică a componentei tarifului de transport pentru introducerea de energie electrică în rețea.
Pe de altă parte, ANRE are în pregătire și o măsură de stimulare a lichidității de pe piețele angro, prin înlocuirea obligațiile anteriore de tranzacționare pe burse, stabilite prin legislația primară, cu activitatea unor așa-numiți market makeri (formatori de piață), desemnați din rândul jucătorilor din piețele de energie și gaze – producători, furnizori sau traderi. Aceștia ar urma să asigure lichiditatea piețelor pe banii lor, contra unor stimulente financiare.
După cum a relatat Profit.ro, mai puțin de 30% din consumul estimat de energie electrică al României de anul viitor fusese contractat în avans la vânzare de către producătorii interni de profil după primele circa 11 luni din 2024.

Furnizorii de energie electrică din Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) au avertizat în toamna anului trecut că nu pot cumpăra energie angro pentru consumul anului în curs, piețele la termen fiind aproape complet lipsite de lichiditate și înregistrându-se extrem de puține tranzacții de alte tipuri decât cele spot, și numai pentru cantități foarte mici.
Ei au reluat atunci solicitarea către autorități de a impune prin lege un mecanism de ofertare obligatorie de energie (power release) de către producători, pe termene mai lungi, pentru asigurarea lichidității pieței.