Secretariatul General al Guvernului (SGG), acționarul majoritar al operatorului sistemului energetic național, Transelectrica, cu circa 58,7% din capital, a trimis companiei o adresă prin care îi cere să repartizeze sub formă de dividende cel puțin 90% din profitul net al anului trecut, potrivit politicii stabilite de Guvern în acest sens, însă Directoratul Transelectrica a răspuns că, pe lângă că are nevoie de bani pentru investiții în rețeaua națională de transport, nu se poate atinge de unele sume care îi intră în conturi, întrucât nu îi permite legislația în vigoare.
Astfel, SGG ar vrea ca Transelectrica să dea dividende reprezentând minimum 90% din profitul net de 585,92 milioane lei din 2024, adică de aproape 293 milioane lei.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
În schimb, operatorul de transport și sistem a propus dividende de numai 155,4 milioane lei, respectiv ceea ce rămâne de repartizat după ce pune deoparte, din profit, 240,98 milioane lei ca rezerve reprezentând facilități fiscale, respectiv scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit, 154,19 milioane lei ca rezerve constituind surse proprii de finanțare, precum și 35,34 milioane lei reprezentând încasări din alocarea capacității de interconexiune, net de impozitul pe profit.
Asta înseamnă dividende de 50% din profitul repartizabil determinat după deducerea sumelor aferente destinațiilor stabilite prin acte normative special prevăzute de OG nr. 64/2001.

″Propunerile companiei în ceea ce privește repartizarea la dividende (...) au avut în vedere nevoia de predictibilitate în estimarea, alocarea și distribuirea tuturor tipurilor de resurse, asigurând constituirea surselor proprii de finanțare atât de necesare în această perioadă în care compania are în derulare proiecte de investiții strategice cuprinse în planul de dezvoltare aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei ANRE).
Propunerile au avut în vedere și faptul că numerarul restricționat reprezintă sume aflate în tranzit în conturile Transelectrica, în calitate de administrator al schemei pentru cogenerare, sau ca urmare a unor activități ce decurg din legislația secundară, după caz. Sumele aflate în conturile aferente schemei de sprijin pentru cogenerare, tarifului de racordare și cele pentru alocare capacitate de interconexiune sunt reglementate de legislația secundară și nu pot fi utilizate în alte scopuri. Pe cale de consecință, Transelectrica nu poate schimba destinația acestor fonduri, ci are obligația de a le gestiona (intrări – ieșiri)″, se arată în răspunsul trimis de Transelectrica către SGG, analizat de Profit.ro.

Potrivit legislației în vigoare, ca administrator al schemei de sprijin pentru cogenerarea de înaltă eficiență, Transelectrica are rolul de a primi de la furnizorii de energie electrică banii plătiți acestora de clienți pe facturi ca taxă de cogenerare și de a îi redistribui producătorilor de energie termică și electrică în cogenerare ca bonusuri specifice.
În 2024, gospodăriile și firmele românești consumatoare de curent electric au suportat pe facturi taxe de cogenerare în cuantum total de aproape 596 milioane lei, potrivit datelor ANRE.

Tot normele în vigoare prevăd că banii din tarifele de racordare pot fi utilizați de Transelectrica doar pentru investiții în rețeaua de transport, iar cei din alocarea capacității transfrontaliere de interconexiune pentru exporturi și importuri de energie – numai pentru investiții în majorarea și întărirea acestei capacități.
Anul trecut, Transelectrica a realizat investiții finanțate din tarife de racordare în valoare de 46,64 milioane lei, iar suma încasată din alocarea capacităților de interconexiune s-a ridicat la 282 milioane lei, conform raportului anual pe 2024 al companiei.