Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis să compenseze eliminarea de la 1 ianuarie 2018 a componentei reglementate de 10% din prețul energiei electrice prin scăderea, în medie, cu 0,34%, la nivelul întregii țări comparativ cu trimestrul al patrulea al acestui an, a prețului energiei active, fostul “tarif” reprezentând Componenta de Piață Concurențială (CPC).
“Furnizorii de ultimă instanță au solicitat, pentru semestrul I 2018, creșterea medie a prețurilor denumite ”tarif CPC” cu 10,87%, comparativ cu cele avizate pentru trimestrul IV al anului 2017”, susține ANRE.
De la 1 ianuarie prețul electricității va fi “liberalizat” în totalitate, consumatorii care nu și-au ales un furnizor de pe piața liberă urmând a achita costul de achiziție al energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță de pe bursa operată de OPCOM, dublată de o rată a profitului stabilită de ANRE. Acest cost trebuie însă recunoscut de ANRE, care a elaborat o metodologie, potrivit căriea costul cu achiziția recunoscut fiecărui furnizor nu poate fi mai mare decât cel mediu pentru toți furnizorii.
“Tariful” CPC este aplicat numai consumatorilor care nu și-au negociat contracte pe piața liberă cu furnizorii. Aceștia beneficiază de prețuri fixe pe perioade contractuale de unul sau doi ani.
CITEȘTE ȘI Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie. Energia consumată în intervalul 18:00-24:00 se scumpește cu 13%Decizia ANRE de micșorare a tarifelor CPC surprinde, în urmă cu zece zile fiind finalizate licitațiile pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), la prețuri majorate considerabil față de cele din acest trimestru. Astfel, pentru energia livrată în bandă, între orele 1:00 — 24:00, prețul va fi de 245 de lei pe MWh, cu 6,5% mai mare decât în trimestrul patru din acest an. Prețul pentru intervalul orar 8:00 — 24:00 va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru vârf de consum, adică între orele 18:00 și 24:00, prețul va fi de 302 lei pe MWh, în creștere cu 13%.
Prețul furnizării energiei electrice reprezintă aproximativ jumătate din factura achitată de un consumator. O altă treime este reprezentată de tarifele de distribuție. Pe 12 decembrie, ANRE a decis micșorarea, în medie, la nivelul întregii țări, a acestora cu 1,08%.
Potrivit ANRE, cei 8 operatorii de distribuție concesionari solicitaseră pentru anul 2018 creșterea medie a tarifelor de distribuție cu 9,78 %, comparativ cu tarifele aprobate pentru anul 2017.