Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenționează să prelungească programul pilot privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice și în 2018, limitând însă valoarea investiției distribuitorilor la 280 de lei pe client.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Potrivit unui proiect de ordin ANRE, “în anii 2017 și 2018, valoarea investițiilor aferente sistemelor de măsurare inteligentă (…) nu trebuie să depășească 10 % din valoarea programului anual de investiții aprobată” de ANRE.
Totodată, “în vederea recunoașterii în tarife a investițiilor realizate în anul 2018, acestea trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de cadrul de reglementare, iar costul unitar al investiției nu trebuie să depășească 280 lei/client”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu alte cuvinte, distribuitori ar putea să opteze pentru montarea de contoare inteligente cu un cost unitar al investiției mai mare de 280 de lei pe client, însă în stabilirea tarifelor de distribuție de către ANRE va fi recunoscut numai un cost de maxim 280 de lei/client.
Ordinul mai prevede ca, până la data de 30 iunie 2018, ANRE să aprobe condițiile de întocmire a programelor de investiții pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice în România.
ANRE susține, în nota de fundamentare a proiectului că a monitorizat și a analizat rezultatele proiectelor pilot pe baza datelor și informațiilor transmise de operatorii de distribuție concesionari.
ANRE amintește că a elaborat și a supus dezbaterii publice un proiect de ordin privind implementarea la nivel național a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice și stabilirea calendarului de implementare care prevedea un calendar de implementare pe parcursul a zece ani, începând cu anul 2017.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul Guvern-PMB de salvare "la pachet" a ELCEN și RADET riscă să eșueze. Documentul care sună deșteptarea pentru autorități“Perioada de implementare propusă în (vechiul - n.r.) proiectul de ordin nu se poate încadra în termenul limită prevăzut la art. 66 din legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012 (circa 80% dintre clienți să dispună de sisteme de măsurare inteligente până în 2020 - n.r.), implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice în acest termen fiind nesustenabilă financiar și logistic, respectiv imposibil de realizat de către operatorii de distribuție. În aceste condiții, procesul de aprobare a proiectului de Ordin privind implementarea la nivel național a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice și stabilirea calendarului de implementare a fost oprit, fiind necesară modificarea termenului prevăzut de Lege.”
ANRE a făcut demersuri către Ministerul Energiei pentru modificarea art. 66 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 cu modificările și completările ulterioare. Până la data prezentei, art. 66 din Legea 123/2012 nu este modificat, precizează Autoritatea.
“Pentru asigurarea continuității activităților necesare pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice, până la aprobarea unei reglementări privind aprobarea calendarului de implementare și a planurilor de implementare la nivel național a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice, este necesară prorogarea termenului de aplicare a Ordinului ANRE nr. 145/2014 și completarea acestuia cu prevederi privind posibilitatea operatorilor concesionari de distribuție a energiei electrice de a realiza în anul 2018 investiții în sistemele de măsurare inteligentă, cu respectarea anumitor condiții specifice privind aprobarea și includerea acestora în tarifele reglementate”, se precizează în documentul ANRE.