ANRE a sesizat Consiliul Concurenței că OMV Petrom și Romgaz nu pun pe piață toate cantățile de gaze disponibile - surse

ANRE a sesizat Consiliul Concurenței că OMV Petrom și Romgaz nu pun pe piață toate cantățile de gaze disponibile - surse
scris 5 mar 2019

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a sesizat Consiliul Concurenței cu privire la faptul că OMV Petrom și Romgaz nu pun la dispoziția pieței întreaga cantitate de gaze, ceea ce a determinat autoritatea de concurență să demareze o anchetă în acest sens, au declarat, pentru Agerpres, surse din sectorul energetic.

"Este vorba despre o analiză începută de ANRE la sfârșitul anului 2016 - 2017, cu privire la suspiciunea că cei doi producători de gaze nu pun toate cantitățile de gaze la dispoziția pieței, așa cum prevede legea, și direcționează cantități mari către propriile centrale. Este vorba despre o analiză preliminară și urmează o solicitare de documente de la producători", au precizat sursele menționate.

Urmărește-ne și pe Google News

Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă pentru a verifica condițiile în care Romgaz și OMV Petrom livrează gaze naturale către centralele proprii de producere a energiei electrice, urmărind să constate dacă aceste centrale au avut condiții diferite comparativ cu cele în care Romgaz și OMV Petrom furnizează gaze naturale către alți consumatori din România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

 

Cantitățile de gaze naturale produse anual de Romgaz și OMV Petrom, împreună, reprezintă circa 94% din totalul producției interne de gaze naturale.

Cei doi producători au structuri integrate incluzând și unități de producere a energiei electrice ce utilizează drept combustibil gazele naturale.

EXCLUSIV Elvețienii de la Alpiq, foști beneficiari de energie ieftină de la Hidroelectrica, au părăsit România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Elvețienii de la Alpiq, foști beneficiari de energie ieftină de la Hidroelectrica, au părăsit România

Astfel, Romgaz este producător de energie electrică prin intermediul Sucursalei de Producție Energie Electrice (SPEE), care include centrala termoelectrică Iernut, cu o putere instalată de 600 MW și o capacitate de a produce energie electrică reprezentând cca. 5% din producția de energie electrică la nivel național. De asemenea, în cadrul unui proiect experimental al Romgaz, gazele naturale provenite din două sonde de la Cojocna sunt utilizate ca gaze de combustie pentru două agregate de producere a energiei electrice (fiecare cu o putere instalată de 1,5 MW).

OMV Petrom operează pe piața de electricitate din România atât ca producător, cât și ca furnizor (deține licență de furnizare a energiei electrice din anul 2009). Deține centrala electrică de la Brazi, având o capacitate instalată de 860 MW (în funcțiune din 2012), care poate asigura  până la aproximativ 10% din necesarul de energie electrică la nivel național.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
romgaz
omv petrom
gaze naturale