ANRE a lansat un instrument de comparare a prețurilor la energie electrică și gaze, care, deocamdată, conține mai multe erori de calcul

ANRE a lansat un instrument de comparare a prețurilor la energie electrică și gaze, care, deocamdată, conține mai multe erori de calcul
scris 31 mai 2017

Clienții casnici, în general cei cu un consum mai mare de curent electric sau gaze naturale, au la dispoziție, începând de miercuri, un instrument de comparare a prețurilor pentru a se putea decide dacă merită sa nu să-și schimbe furnizorul.

Cele două pagini pentru compararea prețurilor de furnizare a energiei electrice, respectiv gazelor, sunt accesibile din portalul Aurității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE): http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife (link comparator tarife energie electrică) și http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn (link comparator tarife gaze naturale).

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unui comunicat al ANRE, site-ul va fi integral funcțional de pe 1 iunie. Deocamdată, comparatorul conține mai multe erori de calcul (vezi foto).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

ANRE a lansat un instrument de comparare a prețurilor la energie electrică și gaze, care, deocamdată, conține mai multe erori de calcul

De exemplu, în cazul în care sunteți locuitor al județului Dâmbovița și optați să renunțați la contractul cu Electrica, dacă alegeți cel mai mic preț de furnizare, de 0,180 lei pe Kwh, de la SC Next Power SRL, veți avea o factură mai mare cu 9,65% decât cea pe care o plătiți în prezent către Electrica. Lucru imposibil, atât timp cât celelalte tarife (de transport, de sistem și de distribuție), ca și certificatele și taxele, sunt identice, iar prețul pe Kwh practicat de Electrica este de 0,21 lei Kwh. Paradoxal, dacă optați pentru SC Fidelis Energy SRL, care practică un preț de furnizare mai mare decât Next Power, de 0,19 lei pe Kwh, potrivit comparatorului ANRE veți plăti mai puțin cu 7,32% decât în prezent.

“În domeniul energiei electrice, instrumentul de comparare a prețurilor pus la dispoziție de ANRE este o aplicație interactivă în care furnizorii concurențiali își încărca datele referitoare la ofertele practicate și care vine în sprijinul clienților finali, atât casnici, cât și și noncasnici, care vor putea astfel să facă o comparație între prețurile din ofertele furnizorilor concurențiali și tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță. În domeniul gazelor naturale, pe baza datelor introduse de furnizori, instrumentul de comparare a prețurilor va oferi informații și va efectua analize comparative ale ofertelor-tip existente pe piață și va returna un clasament al ofertelor care corespund opțiunilor exprimate de utilizator. Acesta are posibilitatea introducerii unor date suplimentare pentru comparare, respectiv prețul de furnizare din contractului actual și consumul anual, situație în care se va efectua o comparație și cu costurile actuale ale clientului final”, se precizează într-un comunicat ANRE.

De la 1 ianuarie 2018, prețul la energie electrică nu va mai fi reglementat, dispărând și procentul de 10% tarif reglementat, care va intra în vigoare de la 1 iulie 2017. Până la 1 iulie 2017, componenta reglementată este de 20%, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2017. În a doua jumătate a anului trecut componenta reglementată din tarif a fost de 30%.

Un grafic similar de liberalizare a prețurilor este implementat și la gaze naturale, componenta de preț reglementat urmând a dispărea în totalitate la 30 iunie 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
gaze
liberalizare