ANALIZĂ Prețurile benzinei și motorinei au crescut în ultima săptămână, ulterior momentului majorării accizei

ANALIZĂ Prețurile benzinei și motorinei au crescut în ultima săptămână, ulterior momentului majorării accizei
scris 8 oct 2017

Prețurile benzinei și motorinei au continuat să se majoreze în ultima săptămână, după finalizarea ultimei etape de majorare a accizelor. În prezent, atât benzina, cât și motorina costă peste 5 lei pe litru. Duminica trecută, companiile comerciante de carburanți au surprins piața majorând cu numai 5 bani pe litru cele două tipuri de combustibili în pofida faptului că majorarea accizelor era de 16 bani pe litru (19 bani în urma aplicării TVA).

În această săptămână, însă, OMV Petrom, de exemplu, a scumpit benzina cu 7 bani pe litru, iar motorina cu 8 bani pe litru. Dacă luni un litru de benzină putea fi cumpărat la stația OMV Petrom din Șoseaua Mihai Bravu nr. 321 cu 4,98 lei, iar unul de motorină cu 5,03 lei, vineri dimineață, la aceeași stație, benzina costa 5,05 lei/l, iar motorina 5,11 lei/l.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețuri similare sunt înregistrate și la stația Rompetrol de pe Șoseaua Mihai Bravu nr. 473-483: 5,06 lei/l la benzină și 5,11 lei/l la motorină. Față de prețurile din 30 septembrie, Rompetrol a scumpit atât benzina, cât și motorina cu 9 bani pe litru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Interesant este că, în această perioadă, cotațiile internaționale ale celor două produse rafinate au fost relativ constante, benzina apreciindu-se cu 1,6%, iar motorina depreciindu-se cu 0,73%. Companiile nu modifică însă instantaneu prețurile în funcție de cotațiile internaționale, ci la o anumită perioadă, preferând să calculeze o medie pentru ca prețurile să fie cât mai puțin volatile.

Scumpiri timide, de 5 bani, în noaptea majorării de accize. Prețul motorinei a sărit de 5 lei/l CITEȘTE ȘI Scumpiri timide, de 5 bani, în noaptea majorării de accize. Prețul motorinei a sărit de 5 lei/l

Politicienii și presa au dezbătut îndelung, în ultimul timp, gradul în care companiile au transferat consumatorilor majorarea de accize. Față de nivelul prețurilor de pe 31 august (ziua adoptării ordonanței de modificare a Codului Fiscal prin care au fost majorate accizele), OMV Petrom a scumpit benzina cu 37 de bani pe litru, iar motorina cu 48 de bani pe litru. În același interval, Rompetrol a majorat, la rândul său, prețurile cu 48 de bani la litrul de benzină și cu 57 de bani la litrul de motorină.

ANALIZĂ Prețurile benzinei și motorinei au crescut în ultima săptămână, ulterior momentului majorării accizei

La prima vedere se poate spune că firmele au transferat integral povara fiscală de 38 de bani/l impusă de majorarea de accize (32 de bani majorarea de accizele plus 6 bani/l TVA aferentă acestora). Numai că în aceeași perioadă (31 august-6 octombrie), barilul de petrol Brent s-a apreciat cu 8,6% (de la 52,4 la 56,9 dolari), iar cotațiile internaționale ale benzinei și motorinei europene, cu 1%, respectiv 7,39%.

ANALIZĂ Cotațiile internaționale și următoarea majorare a accizei vor scumpi benzina și motorina la peste 5 lei/litru. Prețul carburanților este în ascensiune și în statele vecine CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cotațiile internaționale și următoarea majorare a accizei vor scumpi benzina și motorina la peste 5 lei/litru. Prețul carburanților este în ascensiune și în statele vecine

Dacă în cazul benzinei se poate spune că Rompetrol a transferat integral consumatorilor costul cu majorarea accizelor, iar OMV Petrom în mare parte (mai puțin un ban și impactul reprezentat de creșterea cotațiilor cu 1%), în cazul motorinei, în pofida scumpirilor mai mari, de 48 bani (OMV Petrom, respectiv 57 bani (Rompetrol) companiile au decis să suporte o parte din costuri, cel puțin până în prezent, ca urmare a creșterii cotațiilor internaționale cu peste 7%. Impactul acestora ar fi putut fi de 34 de bani.

ANALIZĂ Statul român este principalul beneficiar al majorării prețurilor la benzină și motorină CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Statul român este principalul beneficiar al majorării prețurilor la benzină și motorină

Până în prezent, companiile obișnuiau să transfere integral majorările/micșorările de accize către consumatori în ziua intrării în vigoare a actului normativ. De această dată se pare că au preferat să adopte tactica unei alte industrii puternic accizate, cea a tutunului, care obișnuiește să majoreze gradual prețurile pentru a nu produce un șoc pe partea de cerere. Nu este exclus ca procesul de scumpire a carburanților să continue până la atenuarea presiunilor cu care se confruntă companiile distribuitoare de carburanți, presiuni venite, pe de o parte, din partea majorării accizelor, iar, pe de alta, din partea aprecierii materiei prime, petrolul, și a produselor rafinate pe piețele internaționale.

ANALIZĂ Prețurile benzinei și motorinei au crescut în ultima săptămână, ulterior momentului majorării accizei

OMV Petrom și Rompetrol sunt principalele companii distribuitoare de carburanți, cu cote de piață de 38,35%, respectiv 29,64%, potrivit datelor prezentate de un proiect de hotărâre de Guvern care stabilește nivelul stocurilor de urgență pentru țiței și/sau produse petroliere.

ANALIZĂ Prețurile benzinei și motorinei au crescut în ultima săptămână, ulterior momentului majorării accizei
viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benina
motorina
omv petrom
rompetrol