Grupul francez Engie, acționarul uneia dintre cele două companii care domină industria de gaze din România, se pregătește să se extindă în Brazilia

Grupul francez Engie, acționarul uneia dintre cele două companii care domină industria de gaze din România, se pregătește să se extindă în Brazilia
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2017

Grupul francez Engie, acționarul majoritar al uneia dintre cele două companii care domină industria de distribuție și furnizare de gaze naturale în România, se pregătește să se extindă pe piața din Brazilia prin achiziții suplimentare și va evalua activele scoase la vânzare de Electrobras. Compania de stat braziliană vrea să vândă 6 dintre filialele sale de distribuție și mai multe parcuri eoliene.

"Suntem deschiși la oportunități, dar întotdeauna într-un mod conservativ și cu disciplină financiară. Dar datoria noastră în Brazilia este scăzută și avem spațiu de manevră", a declarat Mauricio Bahr, șeful operațiunilor locale Engie, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Engie România, controlată de grupul francez omonim, care deține o participație de 51% la companie, este, alături de E.ON, unul dintre jucătorii principali din industria de distribuție de gaze naturale pe piața locală. Compania distribuie gaze naturale unui număr de 1,6 milioane de clienți, prin rețele de distribuție în lungime totală de 19.000 de kilometri, în 19 județe din sudul României și București.

EXCLUSIV Comisia de industrii vrea ca 70% din producția de gaze să fie tranzacționat obligatoriu pe OPCOM, procentul urmând a fi majorat anual până la 100%. OPCOM va rămâne operator monopolist CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Comisia de industrii vrea ca 70% din producția de gaze să fie tranzacționat obligatoriu pe OPCOM, procentul urmând a fi majorat anual până la 100%. OPCOM va rămâne operator monopolist

În primul semestrul al acestui an, profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) obținut de grupul francez în România a crescut cu 13 milioane de euro comparativ cu aceeași perioadă din 2016 (echivalentul a circa 16%), la 96 de milioane de euro, potrivit raportului financiar al grupului francez.

În Europa (excluzând Franța și Benelux), EBITDA calculat în bază organică (excluzând impactul cursului valutar și alte elemente), a crescut cu 16,2%, la 378 de milioane de euro.

La nivel de grup, Engie a raportat un profit net de 1,3 miliarde de euro, în creștere cu 3,5% față de primul semestru din 2016. Veniturile grupului au însumat 33 de miliarde de euro, fiind cu 1,6% peste cele de acum un an. EBITDA  a scăzut cu 0,1%, la 5 miliarde de euro, deși a crescut cu 4% în bază organică.

Alături de grupul francez omonim, printre acționarii Engie România se mai numără statul român, cu o participație de 37%, și Fondul Proprietatea, care deține 12% din acțiuni.

Companiile din energie nu scapă: Senatul menține impozitul în trepte asupra veniturilor suplimentare la gaze naturale, în pofida cererii contrare a președintelui Iohannis CITEȘTE ȘI Companiile din energie nu scapă: Senatul menține impozitul în trepte asupra veniturilor suplimentare la gaze naturale, în pofida cererii contrare a președintelui Iohannis

Recent, Fondul Proprietatea a depus o cerere de chemare în judecată în fața Tribunalului București împotriva membrilor Consiliului de Administrație și a directorilor Engie România pentru recuperarea daunelor cauzate companiei prin aprobarea, încheierea și executarea contractelor de servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar, grupul francez Engie, în perioada 2011-2015.

În replică, Engie România a transmis că respinge acuzațiile și că respectivele contracte au fost încheiate respectând întru totul legea română și statutul societății.

Ulterior, în luna august, Fondul Proprietatea a anunțat că ar urma să-și lichideze deținerile la Enel România și la Engie România.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
gaze
profit
distributie
e.on