EXCLUSIV Începe turnarea fundației la noua termocentrală Romgaz de la Iernut, cea mai mare investiție de stat în energie de după 1989. Constructorul spaniol are acasă probleme în justiție și de lichiditate

EXCLUSIV Începe turnarea fundației la noua termocentrală Romgaz de la Iernut, cea mai mare investiție de stat în energie de după 1989. Constructorul spaniol are acasă probleme în justiție și de lichiditate
scris 6 oct 2017

Consorțiul format din grupul spaniol Duro Felguera și compania românească Romelectro se pregătește să înceapă turnarea fundației la noua termoncentrală în cogenerare de 430 MW a Romgaz de la Iernut, proiect în valoare totală de aproape 269 milioane euro, cea mai mare investiție a statului în producția de energie din România de după decembrie 1989, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții producătorului de gaze controlat de Ministerul Energiei cu peste 70% din acțiuni. 

"În prezent, asocierea (Duro Felguera-Romelectro – n.r.) a finalizat lucrările de demolare. Se lucrează la amenajarea terenului, a drumurilor de acces, la organizare de șantier în vederea începerii lucrărilor de fundare", a transmis Romgaz pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, în acest moment nu sunt înregistrate întârzieri la lucrări, acestea derulându-se în grafic. Contractul dintre Romgaz și consorțiul executant prevede ca termen de finalizare a termocentralei sfârșitul anului 2019.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Contractul nu prevede plăți în avans", au precizat cei de la Romgaz, la solicitarea Profit.ro.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Acesta a fost semnat în octombrie anul trecut și prevede livrarea “la cheie” a noii termocentrale, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuția lucrărilor și punerea în funcțiune a acesteia. Echipamentele-cheie necesare, respectiv 6 turbine cu gaze 6F, două turbine cu abur și patru cazane recuperatoare pentru producerea aburului, vor fi livrate de către conglomeratul american General Electric.

Lucrările vor fi parțial finanțate, în proporție de cel mult 25%, din fondurile acumulate de statul român din vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră care îi sunt alocate gratuit. Din acești bani pot fi acordate, în baza unei scheme de ajutor de stat aprobată de către UE, subvenții pentru proiectele de investiții ale producătorilor de energie care au ca scop și rezultat reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

În același timp, liderul consorțiului executant, grupul spaniol Duro Felguera, se confruntă cu probleme acasă. Recent, s-a confirmat oficial că parchetul anticorupție de la Madrid investighează compania pentru suspiciuni de dare de mită și spălare de bani legate de adjudecarea, în 2009, a unui contract de 1,5 miliarde dolari semnat cu guvernul din Venezuela condus pe atunci de Hugo Chavez, de construire a centralei electrice Termocentro.

Coca-Cola l-a rechemat pe românul Dragoș Ion în Nigeria, pentru a revitaliza vânzările CITEȘTE ȘI Coca-Cola l-a rechemat pe românul Dragoș Ion în Nigeria, pentru a revitaliza vânzările

Potrivit actului de acuzare, Duro Felguera l-ar fi plătit pe fostul ministru al Energiei de la Caracas, Nervis Villalobos, cu peste 105 milioane dolari pentru ca acesta să-și folosească influența la nivelul guvernului venezuelean și al companiei energetice de stat Corpoelec în scopul de a determina atribuirea contractului respectiv către concernul spaniol. În anchetă sunt vizați mai mulți actuali și foști înalți oficiali ai Duro Felguera, printre care președintele în funcție Ángel Antonio del Valle.

Mita ar fi fost disimulată sub forma mai multor contracte fictive de consultanță și asistență tehnică semnate de Duro Felguera cu firme controlate de fostul ministru. Potrivit presei spaniole, investigația ar fi demarat încă din 2015, după ce procurorii spanioli ar fi primit indicii despre aceste posibile fapte de corupție de la ambasada SUA din Venezuela și de la Trezoreria Statelor Unite, care anchetau la rândul lor o bancă din Andorra suspectată de implicare în finanțarea crimei organizate, ocazie cu care au descoperit transferuri de bani către firme ale fostului ministru venezuelean al Energiei în care apăreau numele lui Ángel Antonio del Valle și ale lui Juan Carlos Torres Inclan, fost președinte al Duro Felguera.

Există și probleme de lichiditate, atât din cauza neîncasării unor creanțe rezultate din lucrări executate deja, unele din acestea fiind obiectul unor procese în justiție, cât și din cauza întârzierii demarării lucrărilor la unele contracte noi. Drept consecință, băncile au blocat o perioadă acordarea de garanții pentru Duro Felguera, vitale companiei pentru a putea participa la noi licitații.

Grupul spaniol a semnat recent cu băncile finanțatoare o nouă rescandențare a unor datorii în sumă de circa 240 milioane euro, până la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor. În ultimul raport de auditare a situațiilor financiare ale Duro Felguera, auditorul Ernst&Young afirmă "existența unor incertitudini materiale care ridică îndoieli cu privire la capacitatea grupului de a-și continua activitatea ca o companie funcțională".

VIDEO Google a prezentat Pixelbook, cel mai interesant și mai scump laptop de până acum al companiei CITEȘTE ȘI VIDEO Google a prezentat Pixelbook, cel mai interesant și mai scump laptop de până acum al companiei

De altfel, Duro Felguera se află în căutarea unuia sau a mai multor investitori strategici, care să preia participații la companie contra unor injecții de capital. Autoritățile regionale din provincia spaniolă Asturia au anunțat recent că sunt în proces de verificare a situației și reputației unui potențial investitor, fondul britanic de investiții Bybrook. Potrivit presei spaniole, printre "pețitorii" Duro Felguera s-ar mai număra firmele de inginerie Elecnor și TSK, precum și compania chineză de stat  China State Construction Engineering.

Grupul Duro Felguera, fondat în anul 1900, este o companie specializată în lucrări de construcții pentru obiective energetice. "Strămoașa" Duro Felguera a fost înfințată în 1858 și a fost cel mai producător spaniol de fier și oțel din secolul al XIX-lea. Compania este listată la bursa din Madrid, free-float-ul reprezentând peste 50% din capital, iar cel mai mare acționar al Duro Felguera este dezvoltatorul imobiliar Inversiones El Piles.

Constructorul noii termocentrale Romgaz de la Iernut a terminat primul semestru al anului cu pierderi de 1,9 milioane euro, cu 6% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, și cu vânzări de 319,16 milioane euro, în scădere cu 4,5% față de ianuarie-iunie 2016. În ultimul raport semestrial al Duro Felguera se precizează că vânzările diviziei energetice a companiei aproape s-au dublat în al doilea trimestru din 2017, față de T2 2016, grație demarării lucrărilor la Iernut și la un proiect similar din Dubai.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
romelectro
duro felguera
termocentrala romgaz
ministerul energiei
cogenerare
venezuela
hugo chavez