Americanii de la ExxonMobil au pregătit 128 milioane dolari pentru conducta de 190 kilometri care va aduce la țărm gazele naturale din Marea Neagră

Americanii de la ExxonMobil au pregătit 128 milioane dolari pentru conducta de 190 kilometri care va aduce la țărm gazele naturale din Marea Neagră
scris 12 dec 2017

Gigantul petrolier american ExxonMobil, care deține, alături de OMV Petrom, concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale din Marea Neagră Neptun Deep, fiind și operator al concesiunii, vrea să cumpere 190 de kilometri de țeavă pentru construirea unei conduce care să aducă la țărm gazele naturale din perimetrul concesionat, valoarea totală maximă a contractului fiind estimată la peste 128 milioane dolari cu tot cu TVA (108 milioane dolari fără TVA).

Astfel, americanii vor să cumpere 29 km de țeavă pentru realizarea de conducte cu diametrul exterior de 18 inci și coturi pentru construcția unei linii de producție multifazice a gazului, care va conecta perimetrul submarin Domino, situat la o adâncime de circa 1 km, la plaforma de producție.

Urmărește-ne și pe Google News

Alți 161 km de țeavă, avuți în vedere pentru achiziție de ExxonMobil, sunt destinați construirii unei conducte cu diametrul exterior de 30 inci, realizate prin inducție, care va transporta gazele de la platforma de producție din larg, situată la o adâncime de circa 125 m, la o stație de măsurare a gazelor de pe uscat.

Contractul include servicii de management, fabricarea, testarea, depozitare și suport pentru încărcarea țevilor. Valoarea totală a acestuia este estimată între 80 și 108 milioane dolari fără TVA, respectiv între 95,2 și 128,5 milioane dolari cu TVA inclusă.

UNICEF: Unul din trei utilizatori de internet este copil sau adolescent sub 18 ani, la nivel mondial CITEȘTE ȘI UNICEF: Unul din trei utilizatori de internet este copil sau adolescent sub 18 ani, la nivel mondial

ExxonMobil nu solicită garanție de participare la licitație, iar garanția de bună execuție va fi de 10% din valoarea finală de atribuire, fără TVA, a contractului. La procedura de achiziție pot participa doar companii sau consorții care pot dovedi că au avut în ultimii 3 ani o cifră de afaceri medie anuală de cel puțin 50 milioane dolari.

Termenul limită de primire a ofertelor sau a cererilor de participare este 16 ianuarie anul viitor, iar acestea vor fi deschise în ziua următoare, pe 17 ianuarie 2018. Durata contractului este de 4 ani de la data atribuirii.

Recent, luna trecută, ExxonMobil a lansat și o procedură de dialog competitiv prin care urmărește să atribuie un contract- mamut pe 4 ani, în valoare maximă estimată de peste 1,5 miliarde dolari, de executare a lucrărilor necesare demarării extracției gazelor din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

Contractul este de management, proiectare, inginerie, achiziție, fabricare, depozitare, transport, instalare, testare, punere în funcțiune și suport pentru demararea funcționării unităților offshore în proiectul Neptun și include și servicii de "suport pentru punerea în funcțiune și demararea funcționării stației onshore de măsurare a gazelor naturale, a camerei centrale de control și a secțiunilor din apropierea țărmului și onshore ale conductei de producție gaze care urmează să fie construită de alți factori implicați în derularea proiectului".

Fostul vicepreședinte Dacia, Constantin Stroe, va avea o statuie în fața Casei de Cultură din Mioveni CITEȘTE ȘI Fostul vicepreședinte Dacia, Constantin Stroe, va avea o statuie în fața Casei de Cultură din Mioveni

Scoaterea la concurs a contractului face să pară iminentă luarea în curând a deciziei finale de investire cu privire la proiectul Neptun Deep de către partenerii consorțiului ExxonMobil-OMV Petrom. Pe de altă parte, în documentele procedurii de achiziție se subliniază că intrarea în vigoare a contractului ce urmează să fie atribuit depinde de luarea efectivă de către companie a deciziei finale de investire. În caz că ExxonMobil nu ia această decizie, adică hotărăște să nu mai implementeze proiectul Neptun Deep, contractul va fi anulat. Americanii preferă să deruleze în avans procedura de achiziție pentru ca, după eventuala decizie finală de investire, contractul să intre imediat în vigoare și să poată începe lucrările, adică pentru a economisi timp, mai ales în cazul în care achiziția ar fi întârziată de eventuale contestații. 

"Exxon și OMV Petrom accelerează toată procedura de luare a deciziei finale de investire care, din câte am înțeles, va fi comunicată la începutul anului viitor. Așa mi s-a comunicat de către doamna Mariana Gheorghe (CEO-ul OMV Petrom - n. r.). Noi ne calibrăm și accelerăm procedura de realizare a conductei BRUA, faza I, în funcție de cât de mult își accelerează și ei și își pregătesc partea de exploatare", declara, la finalul lunii septembrie, ministrul Energiei, Toma Petcu.

La scurt timp după aceea, OMV, compania-mamă a OMV Petrom, a transmis, într-un anunț pentru investitori, că se așteaptă ca decizia finală de investiție să fie adoptată, împreună cu partenerul Exxon Mobil, care este și operator al concesiunii Neptun Deep, “în cursul anului viitor”.

OMV Petrom și ExxonMobil au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil
exxon
omv petrom
gaze naturale marea neagra
neptun deep
pret gaze naturale
export gaze naturale