Puterea Parlamentului asupra șefilor ANRE sporește, în detrimentul Curții de Conturi. Autoritatea va mai putea angaja încă 50 de persoane

Puterea Parlamentului asupra șefilor ANRE sporește, în detrimentul Curții de Conturi. Autoritatea va mai putea angaja încă 50 de persoane
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 dec 2017

Membrii Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), din care fac parte și președintele și vicepreședintele instituției, vor putea fi demiși de Parlament și pentru "perturbarea semnificativă" a industriei energetice ca urmare a exercitării funcțiilor "cu gravă neglijență", iar Curtea de Conturi nu va mai putea verifica activitatea de reglementare, control și supraveghere a piețelor de energie și gaze naturale exercitată de Autoritate, ci doar finanțele proprii ale acesteia, potrivit unui proiect legislativ care are deja raport favorabil și, deci, premise serioase de aplicare.

Practic, în acest fel, este sporită puterea de control a Parlamentului asupra ANRE, în detrimentul Curții de Conturi.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, legislația în vigoare prevede că membrii Comitetului de Reglementare al ANRE pot fi revocați de către Parlament doar la apariția unei incompatibilități sau a unui impediment în exercitarea funcțiilor sau dacă au fost condamnați penal definitiv cu executare.

FOTO Lanțul de pizzerii Sbarro, abia reintrat în România prin rețeaua bulgară Happy, se extinde deschizând un nou restaurant. Profit.ro a anunțat din primăvară venirea bulgarilor de la Happy CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul de pizzerii Sbarro, abia reintrat în România prin rețeaua bulgară Happy, se extinde deschizând un nou restaurant. Profit.ro a anunțat din primăvară venirea bulgarilor de la Happy

Proiectul citat introduce însă două situații noi în care legislativul îi poate revoca pe șefii ANRE, respectiv "pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență care are ca urmare perturbarea semnificativă a sectoarelor și/sau piețelor de energie electrică, termică sau ale gazelor naturale" și pentru "încălcarea gravă sau îndeplinirea cu rea-credință" a prevederilor legii de organizare și funcționare a ANRE. Sursa citată nu definește sintagmele "gravă neglijență" și "perturbare semnificativă".

În plus, draftul de act normativ introduce prevederea potrivit căreia Curtea de Conturi va putea verifica doar operațiunile economico-financiare ale ANRE, reflectate în bugetul de venituri și cheltuieli și în situațiile financiare anuale. În acest fel, Curtea nu va mai putea verifica activitatea de reglementare, control și supraveghere a piețelor de energie și gaze naturale exercitată de Autoritate.

"Această modificare este necesară pentru a stabili cu claritate independența decizională, organizatorică și funcțională a ANRE", așa cum prevăd normele UE în materie, este justificarea schimbării de legislație.

O nouă companie cade: Azuga Waters a intrat neanunțat în insolvență, după mai mult de 1 an în care judecătorii au îndemnat la o înțelegere amiabilă CITEȘTE ȘI O nouă companie cade: Azuga Waters a intrat neanunțat în insolvență, după mai mult de 1 an în care judecătorii au îndemnat la o înțelegere amiabilă

În prezent, activitatea ANRE este anchetată de o Comisie parlamentară comună a Senatului și Camerei Deputaților, constituită special în acest scop. 

Interesant este că, în vara acestui an, Comisiile de Buget și Industrii ale Senatului și Camerei Deputaților au reproșat fostei conduceri a ANRE că nu a prezentat în raportul anual de activitate pe 2016 informații cu privire la stadiul de eliminare/corectare a deficiențelor semnalate în Raportul de audit al performanței privind piața de energie electrică în perioada 2010– 2014, efectuat de Curtea de Conturi.

În acel raport de audit, Curtea de Conturi arăta, printre altele, că consumatorii de energie au suportat pe facturile de curent electric pierderi de energie din rețelele de distribuție de peste 1 miliard de euro în perioada 2010-2013, în condițiile în care, în intervalul respectiv, tariful mediu de distribuție a energie electrice s-a majorat cu peste 13%, de la 176,20 la 200,30 lei/MWh, facturile consumatorilor fiind încărcate atât cu aceste pierderi de energie din rețele, cât și cu investițiile realizate de operatorii de distribuție tocmai în scopul reducerii pierderilor, investiții care s-au dovedit a fi ineficiente, iar ANRE nu a făcut nimic în acest sens.

Proiectul mai dă posibilitatea ANRE să angajeze consultanți și auditori externi, din țară sau străinătate, pentru realizarea se studii de specialitate în sprijinul activității de reglementare a instituției, precum și pentru auditarea perioadică a activității ANRE.

Merkel nu agreează ideea ca, până în 2025, Uniunea Europeană să devină \ CITEȘTE ȘI Merkel nu agreează ideea ca, până în 2025, Uniunea Europeană să devină "Statele Unite ale Europei": Mai întâi, UE să devină eficientă!

Se dorește, de asemenea, majorarea cu peste 16% a numărului maxim de posturi prevăzut de lege în cadrul ANRE, de la 300 la 350, "în vederea completării resurselor umane necesare îndeplinirii atribuțiilor și competențelor prevăzute de lege în sarcina ANRE".

În prezent, legislația obligă ANRE să aibă în Regulamentul de organizare și funcționare, precum și în contractul colectiv de muncă, "măsuri în caz de concurență neloială ulterior încetării contractului de muncă al unui salariat". Proiectul de modificare a legii vrea să înlocuiască această prevedere cu una care obligă ANRE să aibă în Regulament dispoziții privind "respectarea confidențialității" asupra informațiilor la care au avut acces salariații plecați din ANRE, ulterior încetării contractelor de muncă ale acestora. 

Motivarea este că "Sintagma de concurență neloială nu se aplică în relația dintre ANRE (instituție publică a statului) și operatorii economici reglementați".

Draftul de act normativ elimină de asemenea din legea de funcționare a ANRE prevederea cu privire la condițiile în care ordinele și deciziile președintelui Autorității pot fi atacate în contencios administrativ, cu justificare că Legea Contenciosului Administrativ, în vigoare, acoperă aceste aspecte și în ceea ce privește ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
comisie parlamentara ancheta anre
parlamentul
comisii parlamentare
comitetul de reglementare anre
presedintele anre
piata de energie
piata de gaze naturale
curtea de conturi