Zăcământul de gaze naturale descoperit anul trecut de grupul rus Lukoil în apele teritoriale românești ale Mării Negre conține rezerve de peste 32 miliarde de metri cubi, potrivit evaluărilor preliminare ale rușilor. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele Lukoil, Vladimir I. Nekrasov, la București, în cadrul unei întâlniri cu ministrul român al Energiei, Victor Grigorescu.
"Oficialul rus a prezentat și o parte din programele viitoare ale companiei în România, punând accent pe continuarea activităților de explorare, în cadrul consorțiului din care mai fac parte firma americană PanAtlantic și Romgaz, a zăcământului de gaze Lira din perimetrul Trident din Marea Neagră, conform contracului de concesiune existent. În baza evaluărilor preliminare, rezervele de gaze evidențiate până în prezent depășesc 32 miliarde mc, iar cercetările vor continua atât prin lucrări de explorare seismică, cât și prin noi forări cu sonda de prospecțiuni", se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, emis în urma întâlnirii de miercuri dintre Grigorescu și Nekrasov.
Lukoil a anunțat, în octombrie anul trecut, descoperirea unui zăcământ important de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, compania anunțând la acea dată că estimările preliminare, care urmau a fi confirmate de forajul de evaluare, indică prezența de resurse de gaze în cantitate care poate depăși 30 miliarde de metri cubi, echivalentul consumului pe 3 ani al României. Descoperirea a fost făcută pe perimetrul offshore Trident din apele teritoriale românești ale Mării Negre.
CITEȘTE ȘI Bill Gates este mirat de numărul mic al americanilor menționați în documentele Panama PapersConcesiunea este deținută de subsidiara Lukoil înregistrată în Olanda Lukoil Overseas Atash BV, care are și statut de operator al perimetrului, cu 72% din drepturi, în parteneriat cu PanAtlantic Petroleum (18%) și Romgaz (10%).
Aceiași parteneri, și în aceleași proporții, dețin și concesiunea offshore Rapsodia din Marea Neagră. În februarie anul acesta, aceștia au decis să renunțe la concesiune, după ce lucrările petroliere desfășurate pe perimetru nu au dus la rezultate de natură să justifice continuarea explorărilor după zăcăminte de hidrocarburi.
Potrivit raportului pe 2015 al Lukoil, cheltuielile de capital ale grupului rus în upstreamul românesc au crescut anul trecut cu 81% față de 2014, de la 189,35 la 343,83 milioane dolari. De asemenea, Lukoil a marcat anul trecut drept pierderi costuri totale de peste 410 milioane dolari cu forajul de sonde declarate neproductive, în special în România. După primele 9 luni din 2015, suma respectivă se ridica la 371 milioane dolari.
CITEȘTE ȘI VIDEO Fiscul a declanșat, de Paște, operațiunea "Helios" în en-gros și magazine, denumită după zeul care aude și vede totulÎn cursul discuțiilor dintre reprezentantul grupului rusesc și ministrul Energiei au mai fost abordate teme legate de producția și activitatea curentă a companiei Lukoil, invesțiile necesare pentru eficiența energetică și de mediu, precum și perspectivele de dezvoltare viitoare ale rafinăriei Lukoil din Ploiești.
Rafinăria deținută de ruși la Ploiești și conducerea sa au făcut obiectul unei anchete a procurorilor Parchetului Curții de Apel Ploiești. Aceștia l-au trimis în judecată, în august 2015, pe directorul general al Petrotel Lukoil, Andrei Iurevici Bogdanov, și alte cinci persoane pentru folosire cu rea-credință a capitalului societății și spălare de bani.
Alături de cei șase au fost trimise în judecată și două societăți comerciale din grupul Lukoil, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploiești și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spălare de bani, respectiv complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.
Prejudiciul cauzat în acest dosar a fost calculat de procurori la 7,6 miliarde lei, echivalent cu 1,8 miliarde euro.
CITEȘTE ȘI Raport SUA privind România: Au existat informații că autoritățile guvernamentale au monitorizat comunicații online fără autorizareLa finalul lunii trecute, Tribunalul Prahova, care judecă dosarul Petrotel Lukoil, a constatat din nou neregularități în rechizitoriu, judecătorii cerând procurorilor să le remedieze.
Astfel, printre neregularitățile semnalate se numără unele contradicții, dar și neexplicarea unui algoritm de calcul privind prejudiciul reținut în sarcina unora dintre inculpații din dosar. Totodată, magistrații au constatat lipsa analizei procesului decizional în cadrul Lukoil, neregularitate semnalată și anterior de către judecători.
În aceste condiții, Tribunalul Prahova a cerut procurorilor ploieșteni să remedieze problemele descoperite în rechizitoriu. Aceasta este pentru a doua oară când judecătorii Tribunalului Prahova constată neregularătăți în rechizitoriul întocmit de PCA Ploiești în dosarul Lukoil.
Magistrații au semnalat pentru prima dată neregularități în decembrie 2015 și, pentru că procurorii nu le-au remediat în termen legal, dosarul a fost trimis înapoi la Parchet.