Grupul energetic ceh CEZ a hotărât, pe 19 februarie, majorarea capitalului social al uneia dintre subsidiarele sale locale prin care operează parcuri eoliene în România, Tomis Team SA, prin conversia în acțiuni a unei creanțe în valoare de 684,4 milioane lei (153,5 milioane euro) deținute de CEZ asupra companiei.
Suma cu care va fi majorat capitalul social al Tomis Team este parte dintr-un împrumut în valoare totală de 185,1 milioane euro acordat de CEZ către Tomis Team, printr-un contract semnat cu 10 zile înainte, pe 9 februarie.
"Pentru evitarea oricărui dubiu, creanța utilizată în scopul majorării capitalului social al societății (Tomis Team SA – n.r.) va include doar suma principală împrumutată în temeiul contractului, cu excluderea expresă a oricăror dobânzi cu privire la aceasta", se arată în hotărârea AGA Tomis Team SA din 19 februarie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Grupul CEZ controlează direct aproape integral Tomis Team, cu peste 99,9% din acțiuni, restul fiind deținut de subsidiara CEZ Poland Distribution.
În cadrul aceleiași AGA s-a mai hotărât majorarea capitalului social al unei alte subsidiare CEZ din România cu operațiuni de producție de energie eoliană, MW Team Invest SRL, cu suma de 40,4 milioane euro, reprezentând o parte dintr-un credit de 57,4 milioane euro acordat MW Team Invest SRL în 2008 de către Tomis Team, asociată la firma debitoare.
CEZ operează în România parcurile eoliene Cogealac și Fântânele din Dobrogea, prin subsidiarele Tomis Team, MW Team Invest și Ovidiu Development. Cele două parcuri au o putere instalată totală de 600 MW.
Profitul operațional al CEZ în România a scăzut anul trecut cu 10,8%, la 3,3 miliarde coroane cehești (120,9 milioane euro), de la 3,7 miliarde coroane în 2014. Creșterea vânzărilor de electricitate și costurile mai mici cu pierderile din rețea nu au fost suficiente pentru a acoperi pierderea de 600 milioane coroane (22 milioane euro) cauzată, în principal, de suspendarea alocării de certificate verzi pentru parcul de la Cogealac și de creșterea provizioanelor cu impozitele suplimentare pe care grupul ceh le-ar putea plăti pentru parcurile eoliene deținute în România.
CITEȘTE ȘI Cioloș: Eu nu sunt cavalerul Don Quijote. Pot fi kamikaze, pentru că nu fac din mandat o trambulină politicăAstfel, suspendarea alocării de certificate verzi pentru parcul de la Cogealac în perioada octombrie 2014 - septembrie 2015 a avut un impact negativ de 400 milioane coroane (14,66 milioane euro) în rezultatul financiar al CEZ, atenuat parțial de contribuția cu 100 milioane coroane (3,66 milioane euro) a certificatelor verzi alocate, începând cu septembrie 2015, pentru parcul Fântânele.
De asemenea, CEZ a constituit provizioane suplimentare de 300 milioane coroane (11 milioane euro) pentru potențiale noi impozite pe care le-ar putea plăti statului român pentru parcurile eoliene, potrivit raportului pe 2015 al grupului ceh.
Expunerea financiară a grupului ceh pe România a scăzut anul trecut cu 4,2 miliarde coroane (153,8 milioane euro), în principal prin reducerea capitalului social al CEZ Distribuție cu 578,62 milioane lei (130,6 milioane euro).