Tribunalul Gorj a decis, luni, că hotărârea Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia din decembrie 2015 de a-l revoca din funcție pe directorul general din acel moment al Complexului, Laurențiu Ciurel, este nulă, din cauza faptului că acesta nu a fost notificat în scris în prealabil cu privire la revocare. În replică, conducerea CE Oltenia a anunțat că va face apel la această sentință.
"Constată nulitatea absolută a hotărârilor nr. 35 și 36 din 4.12.2015 ale Consiliului de Supraveghere al Societății Complexului Energetic Oltenia SA pentru lipsa notificării scrise prealabile. Obligă societatea Complexul Energetic Oltenia SA la emiterea notificării prevăzută la art. 9.1.3 din contractul de mandat nr.246/28.02.2013 în condițiile de comunicare prevăzute de lege. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată - în cuantum de 1.700 lei - reprezentând onorariu avocat. Cu apel", se arată în decizia de luni a Tribunalului Gorj.
În replică, conducerea CE Oltenia a anunțat că "hotărârea instanței de fond, fiind dată cu apel, nu constituie titlu executoriu și nu poate fi pusă în executare, nefiind definitivă și executorie", precizând că "își va exercita dreptul de apel în conformitate cu dispozițiile legale".
CITEȘTE ȘI Variantă analizată de Guvern: Extinderea funcțiilor politice, cu riscul creșterii politizării și al criticilor din partea societățiiPe 4 decembrie 2015, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, proaspăt reînnoit prin înlocuirea a 3 membri din 5, a decis să-l revoce din funcție pe directorul general Laurențiu Ciurel, deși acesta mai avea mandat până anul acesta inclusiv, pentru "nerealizarea criteriilor de performanță asumate", în funcția de CEO interimar al companiei de stat fiind numit directorul financiar al Complexului, Laurențiu Ciobotărică.
Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de cele consemnate în 2014, de 693 milioane lei,.
Demiterea lui Ciurel, apropiat de PSD și de fostul premier Victor Ponta, deputat de Gorj, era cerută de mai multă vreme, însă luările de poziție în acest sens s-au intensificat după ce Ciurel a fost trimis în judecată, alături de Ponta și Dan Șova, în dosarul prejudicierii fostelor complexuri energetice Turceni și Rovinari, care fac acum parte din CE Oltenia.
CITEȘTE ȘI Cupru Min a înregistrat o producție record în martie și va lansa o licitație pentru vânzarea cuprului pe un anAcest lucru îl punea pe Ciurel de facto într-o poziție de conflict de interese, mai ales după ce Complexul s-a constituit parte civilă în dosar. Laurențiu Ciurel a fost trimis în judecată de DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată. Potrivit DNA, complexurile energetice Turceni și Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (circa 5,6 milioane euro).
Potrivit unui document al Ministerului Energiei, semnat de fostul ministru Andrei Gerea și consultat de Profit.ro, nu se putea dispune demiterea lui Laurențiu Ciurel în urma acuzațiilor DNA în dosarul Ponta-Șova pentru că acestea se refereau la posibile fapte comise de Ciurel înainte de înființarea societății Complexul Energetic Oltenia, nu în timpul mandatului său de director general al Complexului.
De altfel, înaintea ședinței Consiliului de Supraveghere din decembrie anul trecut în care a fost demis, Ciurel a declarat, pentru postul local de televiziune TV Sud din Târgu Jiu, anticipând revocarea sa, că va contesta în justiție această măsură, subliniind că va "sta acasă pe bani mulți".
CITEȘTE ȘI Ludovic și oala cu sarmaleMembrii Federației Naționale de Mine din Energie au pornit, luni, într-un marș de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la București, protestând față de situația Complexului Energetic Oltenia și a sistemului energetic.
"Marșul de 320 de kilometri al minerilor și energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu - Craiova - Slatina - Pitești - București este urmarea avalanșelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, vânzarea țării unor interese străine și trădarea clasei politice a sistemului energetic național. Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desființarea Academiei Române sau dispariția istoriei și a limbii noastre din școlile românești. Punerea în pericol a independenței energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecințe catastrofale, inimaginabile și iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia", preciza președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, într-un comunicat transmis la începutul lunii aprilie.
Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis la mijlocul lunii martie reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile sale, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova - SE Craiova II și SE Ișalnița - vor intra în șomaj. Potrivit datelor furnizate Agerpres de către companie, decizia a fost luată ca urmare a cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.