AIK Energy LTD Londra Sucursala București, una dintre companiile membre ale grupului AIK Energy, a fost revocată de pe OPCOM. La motivarea deciziilor de revocare de pe piața spot, OPCOM susține că “nu a fost înlăturată cauza care a condus la suspendare, respectiv neplata componentei de administrare a tarifului reglementat”.
Astfel, începând cu 1 februarie, AIK Energy LTD Londra Sucursala București este revocată de pe piețele spot, piața pentru ziua următoare (PZU) și cea intra-zilnică, dar și de pe cele la termen, piața centralizată a contractelor bilaterale, ca și cea cu negociere dublă a contractelor bilaterale.
Cealaltă companie a grupului activă pe piața autohtonă, AIK Energy SRL, s-a retras din proprie inițiativă, însă numai de pe piața intra-zilnică, începând cu 1 ianuarie 2021.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PMB și-a declarat intenția fermă de a cumpăra ELCEN, Romgaz nu. Cât trebuie să plătească și de unde face rost de baniPotrivit datelor Transelectrica, AIK Energy LTD avea, pe 18 ianuarie 2021, datorii către operatorul de sistem în valoare de aproximativ 700.000 lei, din care 693.000 lei de recuperat pe cale juridică și 4.440 lei de recuperat pe cale comercială.
Situația datoriilor pe care Transelectrica le are de recuperat (Sursa: Transelectrica)
Așa cum a anunțat Profit.ro, în luna noiembrie, AIK Energy LTD a fost revocată, respectiv suspendată de Transelectrica și OPCOM de pe piața de echilibrare, respectiv de pe piețele spot și la termen operate de OPCOM.
Suspendarea de pe OPCOM este pe o perioadă limitată și trebuie fie ridicată odată cu efectuarea plăților restante, fie urmată de o revocare.
Acum, la motivarea deciziilor de revocare de pe piața spot, OPCOM susține că “nu a fost înlăturată cauza care a condus la suspendare respectiv neplata componentei de administrare a tarifului reglementat”
La motivarea deciziilor de pe piața pe termen lung, OPCOM precizează că “revocarea s-a aplicat în conformitate cu prevederile art. 6.5.8. și ale punctului 1 din Anexa 4 din Procedura privind înregistrarea participanților la piețele centralizate de energie electrică administrate de OPCOM S.A.”
Articolul invocat precizează că dacă Participantul la piață suspendat (…) nu dovedește până la sfârșitul perioadei de suspendare că a înlăturat cauzele care au condus la suspendarea sa, OPCOM S.A. revocă înregistrarea ca Participant la piață a operatorului economic în cauză. OPCOM S.A. transmite acestuia o comunicare în acest sens, cu 5 (cinci) zile lucrătoare în avans față de sfârșitul perioadei de suspendare și momentul intrării în efectivitate a revocării”.
Iar punctul 1 din Anexa 4 se referă la “neefectuarea plății componentei de administrare/ tranzacționare a tarifului reglementat în termenul prevăzut de reglementările în vigoare”.
Potrivit reglementărilor OPCOM, în condițiile în care un Participant la piață se retrage sau este suspendat de la tranzacționare sau înregistrarea sa ca Participant la o piață este revocată de OPCOM S.A., respectivul operator economic nu mai are dreptul să transmită/introducă oferte pe piața respectivă, iar toate ofertele validate ale acestuia, cu tranzacționare în perioada ulterioară datei intrării în vigoare a retragerii, suspendării sau revocării, vor fi anulate.
Cealaltă companie a grupului, AIK Energy România SRL, s-a remarcat prin faptul că este furnizorul care practică cele mai reduse oferte adresate consumatorilor casnici, care de la 1 ianuarie 2020, în urma liberalizării pieței, trebuie să semneze contracte pe piața concurențială, nemaibeneficiind de un preț reglementat.
Economica.net a relatat recent că Hidroelectrica ar fi trimis operatorului pieței de energie electrică anunțurile de denunțare a mai multor contracte de vânzare a energiei electrică către AIK Energy Ltd, cu livrare anul viitor, iar Complexul Energetic Oltenia ar fi reziliat de asemenea contracte cu AIK.
AIK Energy a ieșit deja de pe piața gazelor, Transgaz reziliind contractele de echilibrare și de acces la punctele virtuale de tranzacționare (PVT) încheiate cu societățile din cadrul grupului AIK Energy, solicitând, totodată, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) desemnarea unui furnizor de ultimă instanță (FUI) care să preia toți clienții finali ai companiei, cel mai important importator de gaze din ultimii doi ani, de la adoptarea controversatei OUG 114. Furnizorul desemnat a fost Premier Energy.