Negociatorii Consiliului UE și ai Parlamentul European au ajuns în noaptea de miercuri spre joi la un acord refeitor la introducerea unor noi reglementări menite să crească securitatea aprovizionării cu gaze naturale, pentru a preveni apariția unor noi crize, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Noile reguli asigură o abordare regională coordinată și comună pentru măsuri de securitate a aprovizionării cu gaze. În acest fel, UE se va afla într-o poziție mai bună pentru a administra deficitele de gaze, dacă vor apărea, scrie News.ro.
Pentru prima oară va fi aplicat principiul solidarității, astfel încât statele membre își vor ajuta vecinii în eventualitatea unor crize grave, pentru ca oamenii să nu rămână în frig.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Am făcut progrese importante în îmbunătățirea securității energetice, unul dintre obiectivele principale ale Uniunii Europene. Noile reguli sunt construite pe solidaritate și cooperare între statele membre. În acest fel, Europa devine mai bine pregătită pentru a evita și a face față eventualelor crize”, a afirmat vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic.
Comisarul pentru Climă Arias Canete a spus la rândul său că acordul dintre Parlament și Consiliu este un nou pas spre întărirea securității energetice a UE.
Măsurile mai includ cooperarea regională mai strânsă pentru a evalua în comun riscurile legate de aprovizionarea cu gaze și îmbunătățirea transparenței.
Companiile din industria gazelor naturale vor fi obligate să facă publice contractele pe termen lung relevante pentru securitatea aprovizionării cu gaze.
În urma acordului politic, textul trebuie să fie aprobat de Parlamentul European și de Consiliu.
Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.