Acord de 8 miliarde de dolari între Compania italiană Eni și National Oil Corporation din Libia pentru producția de gaze

Acord de 8 miliarde de dolari între Compania italiană Eni și National Oil Corporation din Libia pentru producția de gaze
scris 30 ian 2023

Compania italiană din sectorul energiei Eni și National Oil Corporation (NOC) din Libia au semnat un acord de producție de gaze de 8 miliarde de dolari, menit să stimuleze aprovizionarea cu energie către Europa, în pofida insecurității și haosului politic din țara nord-africană, transmite Reuters.

Acordul, semnat în timpul unei vizite la Tripoli a premierului italian Giorgia Meloni, urmărește creșterea producției de gaze pentru piața internă libiană, precum și a exporturilor, prin dezvoltarea a două zăcăminte de gaze offshore, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV 11 companii, printre care Romgaz și OMV Petrom, interesate de achiziționarea primei exploatări offshore noi de gaze în Marea Neagră. Gigantul Carlyle cere 800 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV 11 companii, printre care Romgaz și OMV Petrom, interesate de achiziționarea primei exploatări offshore noi de gaze în Marea Neagră. Gigantul Carlyle cere 800 milioane euro
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Producția va începe în 2026 și va atinge un platou de 750 de milioane de picioare cubice pe zi (peste 21 milioane de metri cubi pe zi), a spus Eni într-un comunicat.

”Acest acord va permite investiții importante în sectorul energetic al Libiei, contribuind la dezvoltarea locală și la crearea de locuri de muncă, întărind în același timp rolul Eni ca operator principal în țară”, a declarat directorul general al companiei italiene, Claudio Descalzi.

Meloni s-a întâlnit cu prim-ministrul libian Abdulhamid al-Dbeibah, șeful Guvernului de Unitate Națională (GNU), recunoscut la nivel internațional, la Tripoli, pentru discuții care s-au concentrat și pe migrația peste Marea Mediterană.

La o conferință de presă comună cu Descalzi, șeful NOC, Farhat Bengdara, a declarat că acordul pentru producția de gaze are o durată de 25 de ani și l-a numit cea mai importantă investiție nouă în sectorul energetic al Libiei din ultimul sfert de secol.

În ultimul an, țările europene au căutat din ce în ce mai mult să înlocuiască gazele rusești cu surse de energie din Africa de Nord și din alte părți, din cauza războiului din Ucraina.

Italia a devenit deja un lider în aprovizionarea cu gaze din Algeria, construind acolo un nou parteneriat strategic care include investiții pentru a ajuta compania energetică de stat Sonatrach să inverseze anii de scădere a producției.

RISC POLITIC

Cu toate acestea, acordurile încheiate la Tripoli pot fi subminate de conflictul intern al Libiei, care a împărțit țara între facțiuni rivale care concurează pentru controlul guvernului și își contestă reciproc pretențiile de legitimitate politică.

Subliniind incertitudinea, ministrul Petrolului, Mohamed Oun, a respins orice acord pe care NOC l-ar putea încheia cu Italia, spunând într-un videoclip de pe site-ul ministerului că astfel de acorduri ar trebui să fie încheiate de minister.

Descalzi a spus că acordul va presupune, de asemenea, o instalație de captare a carbonului și energie solară.

Bengdara a fost numit anul trecut de Dbeibah, al cărui guvern interimar a fost instalat în 2021 printr-un proces susținut de ONU.

Parlamentul din est și facțiunile care îl susțin au declarat la începutul anului trecut că guvernul nu mai este legitim, respingând atât numirea lui Bengdara, cât și acordurile pe care Tripoli le-a încheiat cu state străine.

Haosul în Libia, de la revolta din 2011, susținută de NATO, care l-a înlăturat pe autocratul Muammar Gaddafi, a lăsat o mare parte din țară în mâinile facțiunilor armate.

În declarații pentru presă, Dbeibah și Meloni au spus că au discutat și despre migrația ilegală din Libia în Italia, un subiect pe care liderul de dreapta a Romei l-a pus în centrul campania ei politice din timpul ascensiunii ei la putere.

Italia va sprijini Libia prin furnizarea de noi nave de căutare și salvare, a spus Dbeibah.

Nesiguranța și ilegalitatea au făcut din Libia o rută majoră, deși periculoasă, pentru migranții care doresc să ajungă în Europa, adesea prin Italia.

Sute de migranți mor în fiecare an încercând să facă călătoria.

Ministrul italian de interne Matteo Piantedosi, care supraveghează problema migrației pentru Roma, a însoțit-o pe Meloni în Libia, precum și pe ministrul de Externe Antonio Tajani.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
eni
national oil corporation