Companiile auto depind de sectorul de cercetare și dezvoltare, cu atât mai mult acum, într-o perioadă în care tehnologiile ce sunt implementate pe mașini sunt în marea lor majoritate noi. Stellantis spune că strategia de electrificare și revoluția digitală a avut nevoie de noi centre de testare și pregătește investiții de peste 30 de milioane de euro.
Două centre de testare, unul în Torino, Italia, celălalt în Michigan, SUA, vor primi 33 de milioane de euro de la Stellantis, pentru a putea găzdui pachetele de teste necesare dezvoltării și producției de noi automobile. În Torino, centrul va beneficia de piste de testare echipate cu un sistem de camere controlat de computer pentru dezvoltarea și certificarea vehiculelor electrice și autonome. Celălalt, în Auburn Hills, Michigan, unde va fi realizat un tunel de vânt, va avea o tehnologie pentru măsurători aerodinamice complexe.
La Torino, în perimetrul uzinei de automobile, un centru de testare a fost complet integrat cu procesele de inginerie digitală și modernizat semnificativ pentru a găzdui patru piste de testare cu patru puncte de impact și capabilități de testare completă a vehiculelor, vehicule electrice alimentate cu baterie (BEV) și tehnologie de conducere autonomă pentru autoturisme, pick-up-uri și vehicule comerciale ușoare.
În SUA, tunelul eolian Auburn Hills din Michigan se bazează pe tehnologia de suprafață mobilă care simulează călătoria pe drum și permite măsurători aerodinamice mai precise ale vehiculelor.
„Munca care se desfășoară astăzi în centrele noastre tehnice de excelență din întreaga lume va face din vehiculele Stellantis de mâine lideri în industrie în ceea ce privește capacitatea, performanța și siguranța”, a declarat Harald Wester, Chief Engineering Officer Stellantis.
În centrul Orbassano, din regiunea Torino, Stellantis a investit 5 milioane de euro, pentru a putea testa vehicule hibrid, PHEV și electrice, aici fiind realizate minim două teste de impact pe zi. Tehnologia folosită aici pentru teste permite controlul cu camere video cu 13 locații mobile deasupra punctului de impact, la care se adaugă alte cinci camere la bordul vehiculului testat.
Datele de aici sunt partajate cu centrele Stellantis din întreaga lume, în special cu celelalte centre de testare din Belchamp (Franța), Chelsea din Michigan (SUA) și Betim (Brazilia), pentru modelarea digitală a designului vehiculelor.
Cea mai mare sumă investită, 29,5 milioane de euro, este însă în SUA, în Auburn Hills, unde banda rulantă pe care sunt testate mașinile simulează rularea pe șosea, permițând astfel să fie făcute cele mai complexe teste de aerodinamică în condiții statice. Tunelul de vânt produce vânturi de până la 225 km/h.
Renault are un centru de testare complex la Titu, în județul Dâmbovița, unde sunt efectuate teste diverse cu vehiculele produse de grupul francez, în special modele ale Dacia, dar și o serie de modele în curs de lansare ale mărcii Renault. Centrul de la Titu a beneficiat de o investiție inițială de aproape 200 de milioane de euro, având zece piste de încercare (peste 30 de km) și o serie de laboratoare și stații de testare a calității, confortului sau al securității.