Agenția Europeană de Siguranță a Aviației a declanșat o campanie, inclusiv în România, prin care anunță pasagerii considerați ca având un comportament turbulent în avion sau înainte de îmbarcare că vor fi aspru pedepsiți atunci când sunt vinovați.
Campania este declanșată în contextul în care, anul trecut, numărul incidentelor provocate de pasageri a crescut cu 34%, arată Știrile Pro TV.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit Agenției Europene de Siguranță a Aviației, 1.000 de curse pe an au probleme din cauza pasagerilor aflați sub influența băuturilor alcoolice. 72% din incidente se termină cu agresiuni fizice. O dată pe lună, un avion aterizează din cauza celor care își aprind țigări la bord, deși acest lucru este interzis.
În astfel de situații sunt aplicate prevederile Convenției de la Tokyo, prin care pilotul comandant poate interzice accesul pasagerilor turbulenți la bord. Poate dispune debarcarea bagajelor și a călătorilor înainte de decolare sau chiar aterizarea de urgență.
Unele companii aeriene pot avea și cătușe speciale, din plastic, pentru a imobiliza pasagerul care face scandal.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Incident într-o cursă TAROM București-Timișoara, doi pasageri au fost coborâți din avion pentru injuriiPasagerul turbulent va fi direct responsabil de schimbarea programului companiei aeriene. Adică, va plăti pentru toate daunele provocate. În plus, îi va fi anulat biletul, iar la debarcare va fi întâmpinat de polițiști, care îl vor sancționa contravențional sau chiar penal.
Companiile au dreptul să-i treacă pe "lista neagră" pe cei care au creat probleme în mod repetat. Acești pasageri nu vor mai putea cumpăra bilete sau li se va refuza îmbarcarea în viitor.
Pentru ca aceste reguli să ajungă la toți pasagerii, Agenția Europeană a declanșat o campanie de informare. În România, campania este susținută de Tarom, Blue Air și Wizz Air.