VIDEO O rachetă spațială chineză s-a prăbușit în flăcări în apropiere de un oraș după o lansare accidentală

VIDEO O rachetă spațială chineză s-a prăbușit în flăcări în apropiere de un oraș după o lansare accidentală
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 11:18

Racheta spațială a unei companii private chineze, Space Pioneer, s-a prăbușit și a explodat în flăcări în apropierea unui oraș, după ce a fost lansată accidental în timpul unui test, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Primul etaj al rachetei Tianlong-3 s-a desprins de rampa de lansare din cauza unei defecțiuni structurale la conexiunea dintre rachetă și standul de testare, a declarat compania Beijing Tianbing, cunoscută și sub numele de Space Pioneer, într-un comunbicat pe contul său oficial WeChat. Racheta a aterizat într-o zonă colinară a orașului Gongyi din centrul Chinei, a precizat aceasta.

FOTO Grand Development, coordonată de Ionuț Nicolescu, semnează cu Radisson Hotel Group pentru un resort cu vile lângă Brașov CITEȘTE ȘI FOTO Grand Development, coordonată de Ionuț Nicolescu, semnează cu Radisson Hotel Group pentru un resort cu vile lângă Brașov

Înregistrarea video a incidentului, publicată de site-ul chinez The Paper, arată cum racheta a zburat direct în aer înainte de a-și pierde puterea și de a se întoarce pe orizontală, căzând înapoi pe pământ și explodând pe dealurile împădurite din apropiere, scrie News.ro.

O investigație preliminară a constatat că nu au fost raportate victime.

Potrivit unei declarații separate a biroului de gestionare a situațiilor de urgență din Gongyi, părți din rachetă s-au împrăștiat într-o "zonă sigură", dar au provocat un incendiu local. Focul a fost între timp stins și nimeni nu a fost rănit, a declarat biroul.

Tianlong-3, cu două trepte, este o rachetă parțial reutilizabilă aflată în curs de dezvoltare la Space Pioneer, unul dintre micii producători de rachete din sectorul privat care au crescut rapid în ultimii cinci ani.

Pe de altă parte, căderea de resturi de rachete în China după lansări nu este ceva neobișnuit, dar este foarte rar ca o parte a unei rachete în curs de dezvoltare să efectueze un zbor neplanificat în afara locului de testare și să se prăbușească, menționează The Guardian.

Potrivit Space Pioneer, primul etaj al rachetei Tianlong-3 s-a aprins normal în timpul testului, dar ulterior s-a desprins de bancul de testare din cauza unei defecțiuni structurale.

Locatarii de la anumite etaje, scutiți prin lege de la plata energiei pentru lift CITEȘTE ȘI Locatarii de la anumite etaje, scutiți prin lege de la plata energiei pentru lift

O rachetă poate fi compusă din mai multe trepte, prima treaptă, sau cea mai joasă, aprinzându-se și propulsând racheta în sus la lansare. Atunci când combustibilul este epuizat, primul etaj cade, iar al doilea etaj se aprinde, menținând racheta în propulsie.

Space Pioneer afirmă că performanța Tianlong-3 este comparabilă cu Falcon 9 de la SpaceX, care este, de asemenea, o rachetă cu două trepte.

În aprilie 2023, Space Pioneer a lansat o rachetă cu kerosen-oxigen, Tianlong-2, devenind prima firmă chineză privată care a trimis în spațiu o rachetă cu propulsie lichidă.

Companiile spațiale comerciale chineze s-au grăbit să intre în acest sector din 2014, când investițiile private în industrie au fost permise de stat. Multe au început să producă sateliți, în timp ce altele, inclusiv Space Pioneer, s-au concentrat pe dezvoltarea de rachete reutilizabile care pot reduce semnificativ costurile misiunilor.

Siturile de testare ale acestor companii sunt amplasate de-a lungul zonelor de coastă ale Chinei, situate lângă mare, din motive de siguranță. Dar unele sunt amplasate și în interiorul țării, cum ar fi centrul de testare al Space Pioneer din Gongyi, un oraș cu 800 000 de locuitori din provincia Henan (centru).

 
viewscnt
Afla mai multe despre
racheta
china