Americanii de la Uber și producătorul sud-coreean de automobile Hyundai Motor au încheiat un parteneriat pentru dezvoltarea unor taxiuri zburătoare electrice, un domeniu care atrage interesul tot mai multor companii. Vehiculele dezvoltate de nou partener ar urma să fie folosite de Uber pentru servicii de transport în 3-8 ani.
Cele două companii au prezentat, la Consumer Electronics Show (CES) 2020, un nou concept de taxi aerian.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Uber are deja parteneriate cu numeroase companii pentru dezvoltarea de taxiuri aeriene, printre care Aurora Flight Sciences (subsidiară Boeing), Bell și Embraer. În decembrie, companai americană a anunțat un parteneriat cu startup-ul Joby Aviation. Joby a atras, până acum, finanțări în valoare de circa 130 de milioane de dolari de al investitori, inclusiv de la diviziile de investiții ale Intel, JetBlue Airways și Toyota.
Vehculele aeriene, dezvoltate de parteneri, ar urma, în viitor, să fie folosite de Uber pentru servicii de transport. Data la care taxiurile aeriene vor începe transportul de pasageri nu a fost încă stabilită cu exactitate, dar Uber are o țintă ambițioasă: 2023.
"Am progresat constant către atingerea țintei noastre de a lansa Uber Air până în 2023", a declarat Eric Allison, director Uber Elevate, la Consumer Electronics Show (CES) în Las Vegas, citat de Reuters.
Pe de altă parte, Euisun Chung, vicepreședinte la Hyundai, anticipează că serviciile aeriene de mobilitate urbană vor fi lansate în 2028, în contextul în care legislația în doemniu necesită timp pentru a fi pusă la punct.
Uber nu este singură în cursa pentru dezvoltarea taxiurilor electrice aeriene.
Spre exemplu, startup-ul german Volocopter și producătorul auto chinez Geely, proprietarul Volvo și acționar minoritar al Daimler, au înființat o companie mixtă în vederea lansări de servicii de taxi aerian pe piața chineză. Volocopter, care dezvoltă un taxi zburător electric cu decolare verticală, a atras recent o finanțare de 50 milioane de euro de la Geely, Daimler și alți investitori, fonduri ce vor fi folosite pentru lansarea producției comerciale într-un interval de trei ani. Volocopter este evaluat, în prezent, la circa 250 de milioane de dolari și a atras finanțări totale de circa 100 de milioane de dolari.