Opel pregătește lansarea noii generații Astra, un hatchback popular în Europa și care ar putea revoluționa vânzările din segementul compact, așa cum a făcut-o și Corsa. Primele imagini cu viitorul Opel Astra au fost publicate de constructorul german la finalul ultimelor teste desfășurate pe circuit.
Opel va dezvălui noua generație a compactei Astra peste câteva săptămâni, la finalul lunii august, modelul urmând să aibă premiera oficială înainte de Salonul Auto din Munchen, la care a renunțat. Compania spune că procesul de dezvoltare al acestui model decurge normal, fiind efectuate ultimele teste de setări finale și de validare în condiții reale de trafic. Testele de anduranță au fost efectuate în Suedia, pe drumuri înghețate și la temperaturi joase, de până la -30 de grade. În paralel, au loc ultimele teste de laborator, în centrul de dezvoltare și cercetare propriu, din Russelsheim.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Cu noul Astra, Opel demonstrează precizia germană în fiecare detaliu și țintește la un loc cald în sectorul compact al pieței”, spun reprezentanții companiei. „Programul de test al noului Astra merge excepțional de bine. Echipa de dezvoltare – care are mai multe femei inginer ca niciodată – a creat o nouă generație Astra cool și fără compromisuri care va încânta clienții noștri”, a declarat Mariella Vogler, inginer șef al programului Astra.
În testele derulate în Suedia, la temperaturi scăzute, au fost verificate încă o dată sistemele de ventilație și încălzire, care ar trebui să răspundă rapid la orice temperatură. De asemenea, cei de la Opel spun că au fost testate sistemele de propulsie electrică, dat fiind faptul că mașina va avea și versiuni plug-in.
Opel Astra va trece printr-o transformare radicală odată cu lansarea generației cu numărul 11, pentru că mașina primește o nouă platformă, dezvoltată de fosta companie PSA Group, actualmente Stellantis. Structura modulară EMP2 este aceeași care se regăsește pe mai multe modele lansate în acest segment de companie, inclusiv pe cel mai noi Peugeot 308, dar și pe Opel Grandland. Una dintre consecințe va fi deschiderea modelului Astra către toate motorizările pe care grupul franco-italian le are la dispoziție pentru mașinile din segmentele B și C, inclusiv cele hibrid, PHEV și electrice. Chiar dacă nu există încă informații oficiale despre introducerea propulsiei complet electrice pe Astra, este inevitabil ca acest lucru să devină realitate, în următorii doi ani.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE TOP 10 Dacia Sandero a revenit între cele mai vândute mașini din EuropaPrin analogie cu Peugeot 308, Opel Astra va fi lansată cu motoare de 1.2 litri, de 110 CP sau 130 CP, și motoare diesel de 1.5 litri, de 130 CP. De asemenea, e de așteptat să fie disponibile și cele două versiuni plug-in hybrid: cea de 180 CP, cu motor electric de 81 kW și baterie de 12,4 kWh, dar și cea de 150 CP, cu același motor electric, dar cu emisii mai reduse.
O altă noutate pentru Astra este și revenirea în uzina din Germania, din Russelsheim, după ce generația anterioară a fost mutată de GM în Polonia și, respectiv, Anglia (pentru marca vAuxhall), pentru a-i reduce costurile de fabricație.
Vânzările Opel Astra au scăzut foarte mult în ultimii ani, după preluarea mărcii de PSA Group. Reducerea a fost parte din strategie, într-o măsură, dat fiind faptul că echipa lui Carlos Tavares a încercat să reducă la maxim costurile de producție și să crească profitabilitatea pe mașină vândută. Pandemia a adâncit însă scăderile la un nivel mult peste media pieței. În 2020, Astra s-a vândut în Europa în 69.546 exemplare, o reducere la jumătate față de nivelul din 2019 (134.000). Modelul german s-a situat la distanță mică de Renault Megane, însă la mare distanță de liderii segmentului, Ford Focus sau VW Golf.