VIDEO Designul sportiv al robotaxiului cu două locuri al Tesla i-a luat prin surprindere pe experți

VIDEO Designul sportiv al robotaxiului cu două locuri al Tesla i-a luat prin surprindere pe experți
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:26

Tesla a prezentat în această săptămână un robotaxi cu un design neobișnuit, un coupe sport cu două locuri, dnumit Cybercab, care a bulversat investitorii și analiștii, transmite Reuters.

CEO-ul Elon Musk a dezvăluit prototipul la un eveniment organizat lângă Los Angeles, anunțând că producția acestuia va începe în 2026, cu un preț de sub 30.000 de dolari, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Gigantul american al dulciurilor Mondelez, producătorul Milka și Oreo, va finaliza anul viitor un plan de investiții de 30 milioane euro în România CITEȘTE ȘI Gigantul american al dulciurilor Mondelez, producătorul Milka și Oreo, va finaliza anul viitor un plan de investiții de 30 milioane euro în România
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cu toate acestea, Musk nu a explicat cum ar putea un taxi cu doar două locuri să satisfacă nevoile familiilor sau ale pasagerilor care călătoresc cu bagaje, lăsând impresia că vehiculul se va adresa unui segment de piață restrâns.

Investitorii au criticat designul, iar acțiunile Tesla au scăzut vineri cu 9% la bursa de la Wall Street.

”Când te gândești la un taxi, te gândești la ceva care poate transporta mai mult de două persoane", a spus Jonathan Elfalan, director de testare a vehiculelor pentru Edmunds.com.

Specialiștii în mobilitate sugerează că robotaxiurile ar trebui să ofere mai mult spațiu și uși glisante.

Musk a menționat că dorește să facă robotaxiurile mai ieftine decât transportul public, cu un cost operațional de 20 de cenți pe milă pentru Cybercab, însă nu a oferit detalii despre planurile de producție în masă sau despre aprobările necesare din partea autorităților.

Musk nu a spus nici cum ar putea Tesla să învingă compania Waymo, a grupului Alphabet, care operează deja robotaxiuri în unele orașe din SUA.

Waymo are o flotă de aproximativ 700 de mașini Jaguar Land Rover care pot fi încadrate pentru patru pasageri, la fel ca și capacitatea de locuri a robotaxiurilor Zoox ale Amazon.

Fostul CEO al Waymo, John Krafcik, a spus că designul Tesla arăta”„mai mult jucăuș decât serios” și că configurația cu două uși pune provocări pentru pasagerii mai în vârstă și pentru cei cu dizabilități.

Economia Marii Britanii revine pe creștere CITEȘTE ȘI Economia Marii Britanii revine pe creștere

Lansarea pe piață a robotaxiului și capturarea unei piețe încă în curs de dezvoltare și strict reglementată vor fi esențiale pentru Tesla.

Musk a abandonat anul acesta planurile de a construi un vehicul mai mic și mai ieftin, pe fondul încetinirii cererii de vehicule electrice, și și-a mutat atenția asupra ambițiilor de autonomie ale Tesla. Afacerea cu robotaxiuri ar putea catapulta evaluarea Tesla la 5 trilioane de dolari, a spus el, de la aproximativ 700 de miliarde de dolari acum.

"Vehiculele cu două locuri au fost propuse de zeci de ani ca vehicule pentru navetiști. Pur și simplu nu au decolat", a declarat Sam Fiorani, vicepreședinte la firma de cercetare AutoForecast Solutions.

Tesla va trebui în cele din urmă să construiască robotaxiuri mai mari, a spus el.

Blake Anderson, analist senior de investiții la Carson Group, un investitor Tesla, a spus că dacă Cybercab ar trebui să fie un model de piață de masă cu costuri mai mici pentru a lărgi atractivitatea Tesla, designul cu două locuri nu are sens.

”Este probabil o modalitate prin care pot introduce ceva rapid pe piață”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
robotaxi