Producătorul francez de componente auto Valeo, prezent în România cu fabrici la Mioveni și Timișioara, a obținut comenzi în valoare totală de 500 milioane de euro pentru produsele sale care folosesc tehnologia Lidar, clienți fiind “patru grupuri auto majore”, a declarat președintele diviziei de sisteme de asistență la condus, Marc Vrecko.
“Comenzile de 500 milioane de euro de la patru grupuri auto majore vor reprezenta, probabil, afaceri recurente de 1 până la 1,5 miliarde de euro. Este un business cu un ciclu de viață care poate dura până în 2024 sau 2025”, a spus Vrecko într-un interviu pentru Reuters.
Acțiunile Valeo s-au apreciat joi cu peste 2% în prima parte a sesiunii de tranzacționare în urma comentariilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tehnologia pentru senzori Lidar (Light Detection and Ranging) folosește impulsuri luminoase reflectate de obiecte pentru a le identifica poziția, fiind o componentă esențială a sistemelor de conducere autonomă.
Circa 50 de startup-uri care dezvoltă tehnologia au atras investiții de peste 1 miliard de dolari în ultimii trei ani, din care o sumă record de 420 milioane de dolari în 2018, relevă o analiză Reuters pe baza informațiilor disponibile până în luna martie.
Potențialul de creștere este foarte ridicat, în condițiile în care majoritatea producătorilor se bazează pe tehnologia Lidar pentru sistemele de condus autonome.
Nu lipsesc însă criticii. Printre cei care se opun folosirii senzorilor Lidar pentru a identifica obiectele din apropierea mașinilor se numără și șeful Tesla, Elon Musk, care a calificat uzul tehnologiei drept o “misiune prostească”. Vehiculele Tesla se bazează pe camere de luat vederi și radare în timpul condusului autonom.
CITEȘTE ȘI VIDEO Percheziții la sediul central RenaultVrecko crede că Musk își va schimba părerea.
“Îl respect pe Elon Musk, însă trebuie să spun că, în ceea ce privește această tehnologie, se opune consensului”, a precizat el.
Valeo a investit masiv pentru a beneficia de reglementările tot mai stricte privind emisiile și de creșterea gradului de automatizare a autovehiculelor. Compania s-a confruntat însă și cu încetinirea creșterii pieții auto, inclusiv pe fondul disputelor comerciale internaționale.
Fondată în 1923, Valeo a deschis prima sa fabrică din România în 2002, pe plaftorma de la Mioveni a Dacia. Trei ani mai târziu, compania franceză a inaugurat fabrica de la Timișoara, unde produce sisteme de iluminat pentru industria auto.
La nivel global, Valeo deține 186 de unități de producție în 33 de țări, având peste 113.000 de angajați. În 2018, compania a raportat vânzări de 19,3 miliarde de euro.