Carole Ghosn, soția președintelui Renault Carlos Ghosn, a trimis o petiție organizației Human Right Watch pentru a protesta față de condițiile „inumane și crude” în care este deținut soțul său și pentru a presa guvernul Japoniei să reformeze sistemul „draconic” de detenție.
Soția lui Carlos Ghosn, Carole, a semnat o petiție către organizația umanitară Human Right Watch, filiala din Japonia, un document de nouă pagini, potrivit Automotive News, în care deplânge situația fostului președinte al Nissan. Acesta se află în arest din 19 noiembrie și este menținut de procurori în continuare pe baza unor prevederi care permit anchetatorilor să emită câte un nou mandat de arestare ori de câte ori vor, pentru infracțiuni noi, fără a da explicații.
Avocații lui Ghosn au spus că acesta este arestat într-o celulă mică, în care se află un pat, o toaletă și o chiuvetă. După ultima prelungire a mandatului, avocații au solicitat transferarea într-o celulă cu pat „de tip vestic”. Carlos Ghosn a trecut și printr-o criză febrilă, fără ca motivul să fie cunoscut, însă din acest motiv el a lipsit de la interogatoriul programat în ziua respectivă, pentru a merge la un control medical.
CITEȘTE ȘI FOTO Bosch lansează un nou sistem, care elimină cheile mașinii și blochează în același timp accesul hoțilorCodul Penal și Codul de Procedură penală, legi care datează, cu mici modificări, încă de la începutul secolului 20, conferă drepturi foarte mari procurorilor, în timp ce arestații, chiar dacă ei sunt, teoretic, nevinovați până la demonstrarea vinovăției în instanță, au foarte puține drepturi. Printre restricțiile pe care aceștia le au sunt cele privind contactul cu orice persoană din afară, cu excepția avocaților. Practic, Ghosn nu a avut dreptul să fie vizitat de familie până acum, singurul moment fiind cel în care el a fost audiat de judecători. În schimb, procurorii au dreptul să îl interogheze ore în șir, fără să fie obligați să cheme avocații.
Statisticile publicate de presa japoneză arată că investigațiile de acest tip au condus la recunoașterea faptelor în 91% din cazuri, în ultimii ani.
La finalul săptămânii trecute, procurorii au emis actele de inculpare pentru alte două infracțiuni de care este acuzat, și pentru care fusese deja arestat preventiv pe 31 decembrie. Este vorba despre transferul unor pierderi financiare în contabilitatea Nissan și de plata unor sume de bani unui om de afaceri saudit, în legătură cu acest transfer. Ghosn s-a apărat deja în instanță, spunând că totul a fost făcut legal, cu aprobarea board-ului Nissan, dar judecătorii au spus că există riscul ca acuzaul să fugă din țară sau să distrugă probe.