Într-o victorie majoră pentru sindicate, cei peste 70.000 de șoferi Uber din Marea Britanie vor primi salariul minim și vor beneficia de concedii plătite și drepturi de pensie, ca parte a acordului companiei de ride-hailing de a acorda drepturi angajaților, după ce luna trecută a pierdut procesul de la Curtea Supremă de Justiție, transmit BBC și Reuters.
Acordul din Marea Britanie clasifică șoferii Uber ca lucrători îndreptățiți să beneficieze de mai puține drepturi decât cei clasificați ca angajați, cărora le sunt garantate concediul de boală și cel parental, scrie Agerpres.
În prezent, șoferii Uber sunt considerați drept liber profesioniști, ceea ce înseamnă că în fața legii beneficiază doar de o protecție minimă.
Noile schimbări privind plata angajaților din Marea Britanie vor intra în vigoare de miercuri. Reprezentanții Uber au declarat marți pentru BBC că nu se așteaptă ca schimbarea condițiilor pentru șoferi să ducă la tarife mai ridicate.
Într-un dosar demarat de doi șoferi de la Uber, un tribunal pentru litigii de muncă din Londra a decis în 2016 că cei doi au dreptul la vacanță plătită și pauze de odihnă. Compania americană a făcut recurs la decizia inițială până la instanța supremă din Marea Britanie.
În februarie, Curtea Supremă de Justiție din Marea Britanie a decis că șoferii Uber sunt angajați și nu contractori independenți și în consecință beneficiază de drepturile acordate în mod normal angajaților, precum salariu minim sau concedii plătite. Această decizie va da o lovitură serioasă modelului de business al Uber și ar putea avea consecințe pentru milioane de lucrători din economia informală, apreciază analiștii.
Salariul minim în Regatul Unit este de 8,72 lire sterline (12,07 dolari) pe oră, pentru cei de 25 de ani și peste această vârstă.
Uber are aproximativ 70.000 de șoferi în Marea Britanie, dintre care 45.000 numai în Londra, iar aceasta este una dintre cele mai importante piețe ale companiei americane.