Serviciul car-sharing bulgaro-lituanian Spark, cel mai nou din piață, care se lansează astăzi, este printre marii beneficiari de subvenții românești de stat Rabla Plus. Cine mai figurează în acest top

Serviciul car-sharing bulgaro-lituanian Spark, cel mai nou din piață, care se lansează astăzi, este printre marii beneficiari de subvenții românești de stat Rabla Plus. Cine mai figurează în acest top

Sursă foto: Facebook

scris 10 iul 2019

Firma Spark Car Sharing SRL, înființată în România în noiembrie anul trecut, controlată de compania bulgară Ride Share Bulgaria AD și prin care va fi furnizat serviciul car-sharing de închirieri de mașini electrice Spark, ce urmează să fie lansat oficial astăzi, se numără printre cei mai mari beneficiari ai programului românesc de subvenții de stat pentru achiziții de autovehicule electrice și hibrid Rabla Plus, arată datele oficiale analizate de Profit.ro.  

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cifrele relevă că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat pe 27 mai 2019 o subvenție de 900.000 lei pentru Spark Car Sharing SRL, pentru achiziția unui număr de 20 de mașini pur electrice. Este suma maximă care, potrivit legislației în vigoare, poate fi accesată de un singur solicitant. În afară firmei controlate de bulgari, altor 5 societăți li s-a aprobat această subvenție maximă.  

Urmărește-ne și pe Google News

În total, AFM a aprobat anul acesta, până în prezent, solicitări de subvenții pentru achiziții de mașini electrice și hibrid în cadrul programului Rabla Plus în valoare de peste 28 milioane lei, pentru cumpărarea a aproape 700 de autovehicule. Mai precis, cererile aprobate însumează subvenții de 28,525 milioane lei, acordate pentru achiziționarea a 585 de mașini pur electrice și a 110 mașini hibrid.

România, în atenția UNESCO pentru exploatarea neconformă a pădurilor de fag înscrise în patrimoniul mondial CITEȘTE ȘI România, în atenția UNESCO pentru exploatarea neconformă a pădurilor de fag înscrise în patrimoniul mondial

Spark Car Sharing SRL a fost înființată și înregistrată la Registrul Comerțului în România în noiembrie anul trecut. Asociatul unic al firmei, Ride Share Bulgaria AD, este parte a grupului bulgar E-Mobility International, care operează serviciul de închirieri mașini electrice și aplicația de rezervare aferentă Spark în parteneriat cu compania lituaniană UAB Spark Technologies, cea care a fondat serviciul în 2016. E-Mobility International include și compania Eldrive, cel mai mare operator de infrastructură pentru încărcare mașini electrice din Bulgaria, a cărui intrare în România a fost anunțată de Profit.ro la începutul anului trecut.

Printre firmele cărora AFM le-a aprobat subvenții maxime de câte 900.000 lei, pentru a-și cumpăra câte 20 de mașini electrice, se numără și Christian Technology SRL, divizia de transport a turoperatorului Christian Tour. Restul sunt firme de transport înființate anul acesta sau în 2018, respectiv Mobicar Cluber SRL și Benefiti Job SRL din București, deținute de Romeo Fundoianu, care mai controlează o firmă de transport și una de consultanță, SAS Best Solution SRL din Ilfov a lui Daniel Stanciu și PNT General Logistic SRL din Tulcea a lui Adrian Florin Pintilie.

O subvenție de 800.000 lei, pentru 13 mașini hibrid și 12 pur electrice, a fost aprobată de AFM pentru gigantul nemțean al închirierilor de mașini Autonom Services SA, controlat de Marius și Dan Ștefan.

ULTIMĂ ORĂ Vodafone România obține în instanță suspendarea ordinului ANPC privind încetarea majorării prețurilor abonamentelor CITEȘTE ȘI ULTIMĂ ORĂ Vodafone România obține în instanță suspendarea ordinului ANPC privind încetarea majorării prețurilor abonamentelor

Alți beneficiari majori sunt Premium Leasing, Business Lease Romania, Leaseplan Romania sau Bavaria Mobility, divizia de rent-a-car a Automobile Bavaria. Dedeman Automobile din grupul omonim al fraților Pavăl, concesionar Dacia Renault, figurează cu o subvenție aprobată de 135.000 lei pentru 3 autovehicule electrice.

O subvenție de 450.000 lei pentru 10 mașini electrice a fost aprobată de AFM pentru o firmă parteneră a recent lansatului serviciu de ride hauling Yango, operat de compania tehnologică Yandex, supranumită "Google al Rusiei". Este vorba despre firma de închirieri și leasing de autoturisme Auto General Ima SRL din Giurgiu, deținută de Mariana Geană Mogîldea. Firma închiriază mașini și pentru șoferi care lucrează pentru Uber. 

Compania Municipală Managementul Transportului SA a Primăriei Capitalei, a cărei hotărâre de înființare a fost declarată ilegală de instanța de judecată, figurează cu o subvenție aprobată de 675.000 lei, pentru 15 mașini electrice, iar Primăriei Sectorului 3 i s-a aprobat o finanțare de stat de 450.000 lei, pentru 10 autovehicule electrice. Senatul României primește 120.000 lei pentru 6 automobile hibrid, ANRE – 60.000 lei pentru 3 autovehicule hibrid, iar Ministerul Economiei - 45.000 lei pentru o mașină electrică.

Pe lista entităților cu finanțări aprobate de AFM se află și un PFA al prezentatorului TV și influencerului YouTube George Buhnici, gazda emisiunii "ILikeIT"de la Pro TV, căruia i-a fost aprobată o subvenție de 45.000 lei pentru o mașină pur electrică.   

Scutirea de TVA pentru servicii în legătură cu operarea bancomatelor, respinsă de Curtea de Justiție a UE CITEȘTE ȘI Scutirea de TVA pentru servicii în legătură cu operarea bancomatelor, respinsă de Curtea de Justiție a UE

Programul Rabla Plus, aflat la a patra ediție anuală, vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic. Ecotichetele acordate ca subvenții sunt de 45.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric și de 20.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

În anul 2016, programul a demarat cu 150 de unități vândute, iar în 2017 a fost reconfigurat, prin acordarea celui mare eco-voucher din Europa pentru astfel de mașini, în valoare de 10.000 de euro. Urmare a acestui fapt, în anul 2018, prin programul Rabla Plus, s-au acordat peste 1.400 de eco-vouchere. Pentru anul 2019, suma alocată pentru finanțarea acestui program este de 93 milioane lei.

Valoarea subvenției se scade din prețul de comercializare total, cu tot cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, urmând ca diferența să fie asigurată de către solicitat, la alegere, din surse financiare proprii, din credite bancare sau prin intermediul unui contract de leasing financiar.

Luna trecută, Guvernul a aprobat o nouă schemă de ajutor de stat, pentru stimularea amplăsării de stații de încărcare a autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in, schemă anunțată anterior de Profit.ro și pentru care a fost solicitată aprobarea Comisiei Europene. Autoritățile promiteau inițial subvenții pentru circa 1.000 de firme, dar calculele finale s-au oprit la circa 600 de beneficiari. Ajutorul de stat va putea fi accesat de firmele care investesc peste 200.000 de euro în astfel de stații de încărcare.

Serviciul car-sharing bulgaro-lituanian Spark, cel mai nou din piață, care se lansează astăzi, este printre marii beneficiari de subvenții românești de stat Rabla Plus. Cine mai figurează în acest top
Sursă: Administrația Fondului pentru Mediu

Sursă: Administrația Fondului pentru Mediu

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla plus
progamul rabla plus
ecotichete
ecovouchere
subventii masini electrice si hibrid
subventii masini electrice
car sharing
inchirieri masini electrice
serviciul spark inchirieri masini electrice