Gazprom Schweiz AG, subsidiara elvețiană a gigantului rus de stat omonim, responsabilă cu vânzările de gaze naturale ale rușilor în Europa, a schimbat conducerea companiei de intermediere de exporturi de gaze pe care o deține integral în România, WIEE România SRL, unificând totodată managementul traderilor de gaze naturale pe care îi controlează în România, Ungaria și Bulgaria.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, Șerban Stănescu, care conducea WIEE România SRL din martie 2008, ca administrator și director general, a fost înlocuit cu turcul Alper Kesikli, care este din august 2016 șeful tradingului pe Europa al Gazprom Schweiz AG. Între 2006 și 2017, Șerban Stănescu, român domiciliat în Elveția, a ocupat funcția de vicepreședinte al diviziei elvețiene a Gazprom.
Alper Kesikli a preluat recent și funcțiile de director executiv al companiilor Gazprom omoloage din Ungaria și Bulgaria, WIEE Hungary Kft. Și WIEE Bulgaria EOOD. Kesikli lucrează pentru Gazprom în Elveția din 2012, unde a mai ocupat pozițiile de analist al pieței europene a gazelor și manager de trading pentru Europa.
Șerban Stănescu (stânga) și Alper Kesikli. Sursă foto: Linkedin
El și-a început cariera la TPAO, compania petrolieră de stat a Turciei, unde a fost analist de strategie energetică, după care a trecut la traderul elvețian de energie EGL AG, preluat ulterior de grupul Axpo, pe post analist în domeniul logisticii gazelor naturale.
Importurile de gaze ale României au crescut și anul trecut, și în prima parte a lui 2019, după cum a relatat pe larg Profit.ro. În plus, anul acesta, pentru prima dată în istoria comercială a României, volumul gazelor rusești importate prin Ungaria l-a depășit pe cel al achizițiilor de gaze externe efectuate prin intermediul interconexiunii cu Ucraina.
CITEȘTE ȘI VIDEO Percheziții la sediul central RenaultWIEE România SRL, care are și licență de furnizor de gaze, fiind la un moment cea mai ieftină sursă de gaze pentru consumatorii casnici trecuți în piața liberă, a terminat anul trecut cu un profit net de 11,38 milioane lei, mai mult decât triplu comparativ cu 2017 (3,26 milioane lei), la o cifră de afaceri de 343,15 milioane lei, în creștere cu 5,7% față de anul anterior.
În februarie 2018, într-un moment de criză în funcționare a sistemului național de transport al gazelor, operatorul Transgaz a fost nevoit să cumpere de urgență de la WIEE România gaze rusești din import în valoare totală de peste 13 milioane lei, pentru echilibrarea sistemului.
Gazprom se așteaptă ca tendința de creștere a cererii de gaze în întreaga Europă să continue în următorii ani, astfel încât, până în anul 2035, solicitările pentru importuri suplimentare să depășească ținta de 150 miliarde metri cubi, a declarat recent directorul general al grupului rus, Alexei Miller, subliniind că producția internă de gaze naturale a țărilor europene asigură mai puțin de 50% din consum.