Alianța auto Renault-Nissan a ajuns la o soluție de compromis cu statul francez pentru a pune capăt unei dispute care durează de mai mulți ani, urmând ca această soluție, sub forma a două proiecte de acord, să fie spusă spre aprobare Consiliului de Administrație de la Renault, care se reunește vineri, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea discuțiilor.
Potrivit celor două proiecte de acord, statul francez va accepta să-și limiteze drepturile de vot la Renault, pentru deciziile non-strategice, până la un nivel care urmează să fie stabilit. De asemenea, Renault se angajează să nu intervină în afacerile partenerului său nipon Nissan și să nu încerce niciodată să preia controlul asupra Consiliului de Administrație de la Nissan. Proiectele de acord prevăd de asemenea că dacă statul francez nu își va respecta angajamentele, Nissan va avea dreptul de a-și majora participația pe care o deține la Renault de la 15% până la 25%. În cazul în care Nissan va fi cel care nu își va respecta angajamentele, statul francez nu va mai fi obligat să-și limiteze drepturile de vot, a subliniat una dintre surse.
Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault. Cu toate acestea echilibrul între Renault și Nissan în cadrul alianței a devenit un subiect tensionat după ce în luna aprilie statul francez și-a majorat participația deținută la Renault de la 15% la 19,7%, în ideea de a-și dubla drepturile de vot la grupul auto. În schimb, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.
Sursa: Agerpres
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum