Procuratura din Japonia a emis marți un mandat de arestare a soției lui Carlos Ghosn, Carole, pentru mărturie mincinoasă, autoritățile japoneze intensificând eforturile pentru a-l readuce în țară pe fostul președinte al aliaței Renault-Nissan pentru a fi judecat pentru mai multe delicte financiare, transmite Reuters.
Ghosn a fugit luna trecută în Liban, acuzând că a existat un puci susținut de guvernul japonez pentru înlăturarea sa, scrie News.ro.
Un oficial al Ministerului japonez al Justiției a spus că angajații instituției studiază legile libaneze pentru a găsi o cale de a-l readuce pe Ghosn în țară și că Japonia ”face tot ce poate” pentru ca acesta să fie judecat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La Beirut, Ministerul Justiției a confirmat că procuratura a primit un mandat de arestare din partea Interpolului pe numele lui Ghosn și că va lua măsurile necesare.
Ministerul a precizat că nu a primit nimic din partea procurorilor japonezi în legătură cu un mandat de arestate pe numele lui Carole, care se află în capitala libaneză.
Mandatul japonez o acuză pe Carole că a declarat în mod fals că nu cunoaște sau că nu s-a întâlnit cu persoane care au legătură cu o companie care a primit plăți din partea Nissan Motor, dintre care o parte au fost transferate unei firme deținută de Ghosn.
Ambasadorul japonez în Liban, Takeshi Okubo, s-a întâlnit marți cu președintele Michel Aoun pentru a-i solicita ”o mai mare cooperare în acest caz, pentru a evita repercusiunile negative pentru relațiile noastre prietenești”, potrivit biroului lui Aoun.
Ghosn urmează să susțină miercuri o conferință de presă, prima apariție publică de la arestarea sa în noiembrie 2018 și zborul său dramatic către Liban, țara în care a copilărit.
”Ultima oară când Ghosn a anunțat o conferință de presă a fost rearestat. De această dată, cu o zi înainte de a vorbi liber pentru prima oară, au emis un mandat de arestare pentru soția sa, Carole Ghosn. Emiterea acestui mandat este patetică”, a afirmat un purtător de cuvânt al lui Ghosn la Beirut.
Ghosn este așteptat că detalieze o parte din acuzațiile pe care le-a făcut la adresa Nissan după arestarea sa.
Citând un interviu cu Ghosn, Fox Business a relatat că acesta a spus că deține ”dovezi concrete” și documente pentru a dovedi că a existat un puci susținut de guvern ”pentru a-l înlătura”. Ghosn intenționează să îi nominalizeze pe cei pe care îi consideră responsabili, potrivit televiziunii.
În declarații anterioare în justiție văzute de Reuters și comunicate publicate de avocații săi, Ghosn a spus că a fost înlăturat pentru a distruge orice posibilitate a unei fuziuni între Nissan și Renault, acuzându-i pe directorii Nissan că s-au aliat cu procurorii și cu oficiali ai Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei.
Echipa legală a lui Ghosn a mai afirmat că procurorii au ascuns dovezi, din cauza îngrijorărilor exprimate de Nissan că includeau informații sensibile legate de operațiunile și angajații săi.
Nissan a afirmat că în pofida plecării lui Ghosn din Japonia, îl consideră încă responsabil de ”delicte grave”.
”Compania va continua să ia măsurile legale corespunzătoare pentru a-l trage la răspundere pe Ghosn pentru răul provocat Nissan de ilegalitățile sale”, se arată într-un comunicat al companiei auto japoneze.
Guvernul japonez consideră regretabilă fuga lui Ghosn, iar un oficial a declarat că trebuie analizate sistemele legale ale ambelor țări.
Libanul nu își extrădează cetățenii.
Compania aeriană privată MNG Jet din Turcia, ale cărei avioane au fost folosite dde Ghosn pentru fuga din Japonia în Liban, via Istanbul, a anunțat că jumătate din contractul de 350.000 de dolari a fost plătit din Dubai de către o companie numită Al Nitaq Al Akhadar, pe care nu o cunoștea.
MNG a anunțat săptămâna trecută că nu a știut că Ghosn i-a folosit avioanele și a acuzat un angajat că a falsificat documentele de transport pentru a-l transporta din Osaka la Beirut.