Președintele Consiliului de Administrație al Metrorex a demisionat

Președintele Consiliului de Administrație al Metrorex a demisionat
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:55

Scandalul provocat de scrisoarea Comisiei Europene prin care România era avertizată că riscă să piardă sute de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din cauza numirii unor șefi incompatibili produce primele efecte.

Mihai Barbu a demisionat din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Metrorex, arată Club Feroviar, care precizează că se așteaptă alte două demisii ale unor demnitari din cadrul Ministerului Transporturilor care au primit posturi în cadrul unor companii subordonate acestuia.

Urmărește-ne și pe Google News
Patru landuri germane își dau mâna pentru a salva fabrici Volkswagen CITEȘTE ȘI Patru landuri germane își dau mâna pentru a salva fabrici Volkswagen
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În luna iunie, Comisia Europeană a cerut clarificări legate de numirile în Consiliile de Administrație de la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), CFR SA, CFR Călători și Metrorex.

Potrivit scrisorii, România nu a furnizat Comisiei o justificare corespunzătoare a îndeplinirii satisfăcătoare a jalonului privind numirile de la cele cinci companii.

Astfel, comitetele de selecție a administratorilor au fost compuse din angajați ai ministerului, în timp ce mai mulți membri ai conducerii sale la nivel înalt au fost candidați în cadrul procedurii de recrutare, punând la îndoială independența comitetelor de selecție. De asemenea, în consiliile de administrație au fost numite personalități politice, ceea ce nu este în conformitate cu normele OCDE privind guvernanța corporativă.

Nu în ultimul rând, unul dintre candidații la CA al Metrorex era, la momentul numirii sale, președinte al CA și șef al comitetului de nominalizare și remunerare, ceea ce pare să constituie un conflict de interese, susține Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr
mihai barbu